Tot ce trebuie să ştim despre anemie. Află de câte feluri este şi cum poate fi combătută

anemie-shutterstock.jpg

Foto: Shutterstock

Paloare, ameţeli şi apetit scăzut? Este posibil să ai anemie. Ea apare atunci când organismul nu are suficiente globule roşii pentru a ţine pasul cu cererea acestuia de oxigen. Iată de câte feluri este şi cum poate fi combătută.

Anemia cauzată de deficienţa de fier apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier şi este întâlnită în special la adolescenţi şi la femei aflate înainte de menopauză. Simptomele sunt: paloarea tegumentelor, dureri de cap, iritabilitate, tahicardie, fragilitatea părului şi a unghi-ilor. Tratamentul presupune administrarea de suplimente de fier. 

Anemia deficitului de acid folic este cauzată, de obicei, de o alimentaţie săracă în nutrienţi, în special în acid folic sau de supra-gătirea legumelor. Ea apare de cele mai multe ori în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, când nevoia de acid folic este mai mare. Simptomele sunt: slăbiciune, oboseală, lapsus, iritabilitate. 

Anemia pernicioasă afectează, de obicei, persoanele între 50 şi 60 de ani şi este rezultatul lipsei de vitamina B12. Poate fi ereditară, dar unele forme ale ei pot fi cauzate de bolile autoimune. Simptomele sunt: oboseală, dispnee, palpitaţii, senzaţie de amorţeală sau furnicături ale extremităţilor. 

Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară a celulelor stem de către măduva osoasă. Astfel, persoana afectată devine vulnerabilă în faţa infecţiilor. Simptomele sunt: letargie, paloare, hemoragie, tahicardie, infecţii,  insuficienţa cardiacă congestivă. 

Anemia falciformă este ereditară şi apare ca un rezultat al tulburării unui tip de celule roşii din sânge. Este o boală ce îţi pune viaţa în pericol şi nu poate fi prevenită. Simptomele sunt: atacuri de durere în braţe, picioare şi stomac, îngălbenirea albului ochilor, febră, oboseală cronică, tahicardie, paloare.

Policitemia Vera este frecventă la bărbaţii de vârstă mijlocie şi este caracterizată de creşterea celulelor roşii, a leucocitelor şi a trombocitelor din sânge. Simptomele sunt: colorarea pielii înspre purpuriu, ochi congestionaţi, dureri de cap, ameţeli, splină mărită, conform site-ului csid.ro. 

Ce să mănânci

Consumă carne şi lactate pentru a satisface necesarul de B12;

Fierul se găseşte în carne şi măruntaie (rinichi, ficat, inimă) preparate la grătar;

Spanacul conţine fier şi mai ales acid folic;

Consumă două-trei linguri de miere zilnic;

Mănâncă multe frunze verzi, fructe, fasole, mazăre, avocado, seminţe de leguminoase, cereale germinate, broccoli – toate crude;

Fă o cură cu suc de sfeclă roşie, fiindcă e bogată în fier, vitamine B şi C.

Loading...