Topul celor mai murdare locuri din casa ta

9_shutterstock_434763241.jpg

Microbii se ascund pe obiecte pe care nu le curăţăm atât de des cât ar trebui

Faci săptămânal curăţenie în casă, dai cu aspiratorul, ştergi praful şi cureţi pardoseala, încercând să ajungi în cele mai ascunse colţuri. Apoi, mândru de rezultat, crezi că „e curat de poţi linge pe jos”. Ei bine, nici n-ai idee câţi microbi au rămas şi care sunt locurile lor preferate. Specialiştii au făcut un top al celor mai mari surse de bacterii dintr-o locuinţă, demonstrând că lucrurile nu sunt cum par a fi la o simplă inspecţie cu ochiul liber.

Microbii sunt microorganisme care practic sunt peste tot: în aer, apă, sol, pe mobilă, pe mâncare etc. O mare parte din ei nu au potenţial dăunător pentru om, graţie sistemului nostru imunitar care ne protejează. Dar sunt virusuri şi bacterii care, în cazul copiilor, vârstnicilor, persoanelor aflate în convalescenţă sau care au imunitatea slăbită, pot fi periculoase. Unele dau răceală, gripă, faringită, altele herpes, infecţii urinare sau toxiinfecţii alimentare. Iată care sunt cele mai murdare locuri!
Vasul de toaletă. Aici se adună cele mai multe bacterii, mai exact, 500.000 / cm pătrat. Specialiştii recomandă să-l cureţi zilnic cu produse dezinfectante.
Buretele de bucătărie. Cu el spălăm toate ustensilele murdare, apoi rămâne umed, dezvoltând ciuperci care produc micoze şi infecţii digestive. Potrivit măsurătorilor, un burete de vase are 50.000 de bacterii / cm pătrat. Ar trebui stors bine după fiecare utilizare, iar după o săptămână aruncat.
Covoarele. Sunt printre cele mai mari rezervoare de microbi din casă. În ele se adună praf, plin cu acarieni, mici arahnide microscopice care pot provoca afecţiuni alergice. Indicat este să fie bătute lunar. Mai mult, dacă în casă există animale, riscul de a dezvolta aceste afecţini creşte, prin urmare, frecvenţa curăţeniei trebuie mărită.
Cada. Cu 18.000 de microbi pe cm pătrat, cada din baie este pe locul patru în topul celor mai murdare locuri. Asta deoarece intrăm la duş cu picioarele murdare, pe care le spălăm, dar nu curăţăm imediat şi suprafaţa căzii. Apoi, în baie e mereu mediu cald şi umed, favorabil dezvoltării bacteriilor.
Chiuveta din bucătărie are 2.700 microbi / cm pătrat, ceea ce e foarte periculos, având în vedere că în ea aterizează tacâmurile pe care le băgăm în gură.
Coşul de gunoi. Este adevărat, aici se adună toate mizeriile din casă. Însă dacă foloseşti o pungă de gunoi pe care să o arunci  în fiecare zi, locul nu va deveni un focar de infecţie. Specialiştii au numărat 60 de bacterii / cm pătrat.
Întrerupătoarele. Pentru că purtăm microbi pe mână, pe care îi împrăştiem pe întrerupătoare atunci când aprindem lumina, la un moment dat, când avem sistemul imunitar slăbit, asta se poate întoarce împotriva noastră.
Aspiratorul. Atrage tot praful din casă, prin urmare, el însuşi devine o sursă de acarieni. Sacul trebuie scuturat, spălat şi uscat după fiecare utilizare, sau schimbat periodic. Alege aparate cu un bun sistem de filtrare, astfel încât particulele de praf să nu mai fie împrăştiate înapoi în încăpere.
Telecomanda şi tastatura. Le manevrăm cu mâinile murdare, câteodată unse de popcorn dacă am ronţăit în faţa televizorului sau la birou. Nu uita să le ştergi şi să le dezinfectezi la curăţenia săptămânală.
Tocătorul. Dacă este de lemn, în timp, capătă fisuri, iar acolo se adună microbii. Ideale sunt cele din plastic, în special pentru tranşarea cărnii.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1