TOP 5 cele mai riscante sporturi de plajă. Dacă nu ești, atent te trimit direct la ortoped

Ultima actualizare:

    Dacă nu ești atent, te poți accidenta grav practicând acest sportFOTO: Unsplash.com
Dacă nu ești atent, te poți accidenta grav practicând acest sportFOTO: Unsplash.com

Sporturile practicate pe plajă sunt un beneficiu pentru sănătate, însă, dacă nu suntem atenți, ne putem accidenta grav. Medicul ortoped Ion Bogdan Codorean avertizează că și acestea implică, asemeni sporturilor de iarnă, riscuri de accidentări grave pentru articulații și oase.

Conform specialistului, în topul celor mai riscante sporturi de plajă care implică accidentări un loc fruntaș îl ocupă fotbalul pe plajă, însă pot apărea probleme și în timpul practicării voleiului, kiteing-ului sau skiului nautic.


    Dr Ion Bogdan Codorean este medic ortoped
Dr Ion Bogdan Codorean este medic ortoped

Sporturile de plajă care te pot răni dacă nu ești atent

Fotbalul și apoi voleiul pe plajă sunt sporturile practicate la mare la care se pot produce cele mai multe accidentări pe timp de vară. Sunt jocuri de echipă, se aleargă mult după minge, nisipul nu e drept, alunecă piciorul, apare foarte repede oboseala care este potențată și de temperaturile ridicate, există și contact pe teren, căzături pe nisip și astfel se pot produce accidentari neplăcute.

La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta.

La schi nautic se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară și se pot produce accidentări foarte grave.”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă,  riscurile pe care le implică sporturile pe plaja a căror practicare o încurajează, însă cu precauțiile luate.

Entorsele de glezna, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de gleznă sunt, din experiența dr. Ion Bogdan Codorean, printre cele mai des întâlnite accidentări suferite în urma practicării sporturilor pe nisip, iar tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped în urma controalelor și a investigațiilor pot varia de la repaos, imobilizare până la intervenție chirurgicală și recuperare post-operatorie.

Ce alte sporturi mai polți practica pe plajă

Frescobol. Este un fel de tenis, dar fără plasă și cu o distanță mai mică între jucători. De asemenea, scopul jocului este diferit; mai degrabă decât încercarea de a depăși celălalt adversar, obiectivul este acela de a menține bila între doi jucători într-un efort de colaborare. Rachetele sunt dimensiunea celor folosite în tenis de masă, iar mingea este puțin mai mare față de cea de ping-pong, scrie rum.worldtourismgroup.com.

Plimbări în apă. Dacă te-ai plictisit să stai pe plajă, intră în mare. Nu doar să înoţi, dar şi să te plimbi puţin cu caiacul. Te vei bucura de linişte şi vei putea înota în larg – cine ştie ce peştişori frumoşi vei găsi. Vâslind îţi vei întări muşchii spatelui. Însă, înainte să pleci în larg te sfătuiesc să intri puţin în formă, trebuie să ”te încălzești” cu doar câteva câteva ture de înot până la geamandură sau măcar de câteva momente de bălăceală în apă, scrie life.ro.

Iar dacă vrei să faci şi alte exerciţii în apă, opreşte-te atunci când nivelul apei îţi ajunge la talie şi incearcă mişcări de stretching. Menţine-ți corpul cât se poate de drept şi apoi roteşte-l stânga-dreapta. Încearcă intervale de 10 mişcări pentru fiecare parte. În acest fel îţi vei lucra talia.

Sau poți să-ți iei salteaua sau placa şi să te arunci în valuri. Vei obține un bronz foarte frumos. Şi poţi să faci şi puţin sport în acelaşi timp.  Foloseşte-ţi mâinile pentru a vâsli înapoi şi înapoi. O să îţi lucrezi astfel muşchii mâinilor şi al spatelui.

Adulții, cei mai predispuși la accidentări pe plajă

Numărul pacienților care ajung în cabinetul medicului ortoped cu accidentări în timpul practicării sporturilor de plajă crește odată cu interesul oamenilor pentru mișcare și în vacață, dar și odată cu diversificarea tipurilor de activități sportive și distractive care se pot face la mare. Se pare că cei mai expuși accidentărilor sunt adulții, copiii fiind mai atrași de apa mării decât de sportul pe plajă și atunci sunt mai feriți de riscuri.

Dr. Ion Bogdan Codorean subliniază că este necesar ca cei care practică sporturi și jocuri pe plajă să aibă precauție, atenție și grijă atât la tipul de încălțări pe care le poartă, cât și la starea de oboseală în care se află: ”În primul rând, cei care aleg acest tip de mișcare trebuie să știe să se oprească dacă simt că obosesc, pentru că, mai ales la mare, unde sunt și temperaturi ridicate și soare foarte puternic, atunci când ești obosit, nu mai ai coordonare și reacție.

În plus, cel mai bine este să practicăm sporturi de plajă desculți. În afara riscului de a da peste un ciob sau o scoică ascuțită, e mult mai sigur desculț. Dacă jucăm în papuci sau sandale, ne împiedicăm sau ne alunecă talpa, pentru că nu e o încălțăminte fixă, iar în adidași, am avea sigur disconfort în momentul în care ne intră nisip în ei”.

Medicul spune că cel mai sigur, eficient si lipsit de riscuri tip de mișcare la mare este alergatul pe mal. 

Citește și:Cum să ne petrecem timpul liber, la mare

Sportul cu cele mai sexy sportive 

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net