Cori Grămescu, despre cum ar trebui să arate o zi cu meniu corect. Toamna ne scade motivația de a mânca sănătos

alimentatie-sanatoasa.jpg

alimente sanatoase servite la masa
Alimentele sănătoase trebuie consumate în orice sezon
FOTO: Unsplash.com

Specialista în fitness și nutriție Cori Grămescu este de părere că tocmai toamna este perioada cea mai bună pentru a face schimbări. Și motivează afirmația explicând că acum ”ingredintele în sine sunt mult mai gustoase, comparativ cu luna ianuarie când ingredientele nu mai sunt mâncate cu așa mare drag”. 

Cum ar trebui să arate o zi cu meniu sănătos

Cori Grămescu explică pe contul ei de Instagram că legumele și fructele sunt foarte importante în această perioadă. Iar aceste alimente sunt chiar ușor de preparat, având în vedere că piețele abundă de astfel de produse și avem de unde alege. 

”O zi de meniu santos pentru o zi ar trebui să arate cam arate așa. Cea mai mare parte de alimente dintr-o zi ar trebui să fie formată din legume și pentru a ne asigura necesarul de nutrienți și carbohidrați avem nevoie de 700-1000g pe zi din legume variate, excluzând cartoful. 

Apoi, avem nevoie și de fructe pentru că ne ajută să potolim pofta de dulce, undeva la 200-300g de fructe ne asigură deopotrivă și necesarul de glucide simple și pe de altă parte, să avem un tranzit digestiv bun și suficiente vitamine”, explică specialista.

Aportul de proteine este foarte important

Experta mai punctează că, ”mai ales în perioadele de slăbire trebuie să fim foarte atenți cu aportul de proteine pentru a acoperi măcar acel minim necesar proteic de 0,8 g de proteină per kg corp”. 

Ea mai spune că în programele de slăbire ”putem să urcăm până la 1,2 g de proteină per kg corp, ceea ce înseamnă că am avea nevoie de 200-350g de pește, carne sau lactate mai dense, precum brânza telemea”. 

”Tot în categoria proteinelor intră și produsele pentru micul dejun: iaurtul, branzica proaspătă de vaci, ouăle și proteinele vegetale (humus sau pate de linte). Apoi, avem nevoie de o cantitate mică de glucide simple, deși cantitatea variază, pentru majoritatea oamenilor este suficient dacă se consumă o cantitate mică de orez, paste, pâine cu maia sau 100-150g de cartof”, menționează Cori Grămescu. 

Cerealele și grăsimile, importante pentru organism

De asemenea, specialista mai recomandă celor care doresc să slăbească să includă între 50-70g de cereale integrale în meniul zilnic ca să nu resimtă senzația de foame agresivă.

”Din această schemă nu trebuie să lipsească nici grăsimile sănătoase, de preferat consumate în stare naturală, cele mai bune surse sunt semințele și nuci românești care sunt bogate în minerale și grăsimi sănătoase și, spre deosesbire de variantele populare, precum caju sau migdale, sunt neprocesate termic. 

De asemenea, avocado este o variantă accesibilă în perioada aceasta și peștele oceanic sau peștele de apă sărată de captură pentru că este o sursă bună de Omega 3”, a mai explicat Cori Grămescu.

Specialiștii recomandă și multă mișcare în perioada aceasta. Chiar dacă avem tendința să lenevim mai degrabă, o simplă plimbare prin parc, măcar jumătate de oră, face bine sănătății mai ales celei mentale.

Citește și:
Ciupercile, superalimentele cu efectele incredibile asupa depresiei

Trei reguli de aur ca să faci sport acasă, în siguranţă. Sfaturile lui Cori Grămescu

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5