În timpul Postului Mare, ”postitorii” trebuie să consume alimente sănătoase

Ultima actualizare:

    Alimetele de Post respectă tradiția Sursa foto: Diete sănătoase.ro
Alimetele de Post respectă tradiția Sursa foto: Diete sănătoase.ro

Suntem în Postul Paștelui și, pentru credincioșii postitori, intervalul de 40 de zile de Post contribuie la purificarea sufletească şi trupească. Postul Mare este în același timp și o cură binevenită de sănătate.

În Postul Mare, să consumăm alimente sănătoase, permise de tradiție

În timpul Postului Mare, dacă postim, timp de 40 de zile, să mâncăm alimentele preferate permise de tradiție, dar acestea trebuie  combinate cu prudență. În acest interval, nu trebuie să consumăm prea multe alimente cu gust amar, deoarece acestea pot afecta aparatul respirator, intestinul gros și pielea. Tot acum trebuie supravegheat aportul de dulciuri, care poate  să afecteze sănătatea rinichilor, a vezicii urinare sau a articulaţiilor. De asemenea, nutriționiștii ne recomandă să nu consumăm, în exces, alimentele picante pentru că acestea afectează ficatul, colecistul şi ochii, în timp ce hrana sărată este un dușman recunoscut al  sistemului cardio-vascular şi al intestinelor.      

Alimentele sănătoase, recomandate în timpul Postului

Despre alimentele sănătoase, recomandate în Postul Mare, nutriționiștii spun că acestea trebuie să mențină nivelul energiei în organism. În lipsa ”hranei de dulce”, interzisă în acest interval de tradiție, persoanele care postesc este bine să consume: cartofi dulci, lactate din soia, ridichii de toamnă, fructe olegianoase și miere.

1.Lactatele din soia protejează inima     

Laptele şi iaurtul preparate din soia  trebuie consumate de ”postitori,” deoarece aceste alimente sunt foarte gustoase,  conţin fibre solubile şi numeroși nutrienţi. La fel şi brânza din soia, numită Tofu, fie că este simplă sau îmbunătăţită cu ardei, cu chimen sau este conservată în ulei de măsline, conţine proteine care protejează sănătatea inimii, reducând nivelul  colesterolului „rău” din sânge. De aceea, acest aliment nu trebuie să lipsească din hrana celor care postesc mai bine de o lună şi jumătate.

2.Cartofii dulci sunt surse de energie

Acest soi de cartofi conţine  proteine, vitamine (C şi E), o concentraţie mare de betacaroten şi de  minerale. Datorită vitaminei C, cartoful dulce are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Delicioasa legumă are un conţinut ridicat de calciu (eficient pentru densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate). În plus, ceaiul preparat din cojile cartofului dulce este de mare ajutor hipertensivilor,  iar când este consumat în cure repetate de cinci-şase ori pe an (timp de 20 de zile) previne apariţia cancerului.        

3.Ridichiile de toamnă previn anemia

Ridichiile de toamnă sunt gustoase şi le putem consuma fără teamă că ne îngraşă, pentru că 100 g de ridichii au o valoare energetică de numai 20 kcal. Mai mult, să le mâncăm ținând seama de arsenalul de nutrienţi din compoziţie: vitaminele : A, B1, B9 şi C, care au efecte antioxidante şi depurative. Nici frunzele ridichiilor nu trebuie să le  aruncăm.  Adăugate în ciorbe, în salate sau în tocăniţe de legume, aceste verdeţuri combat cu succes anemiile. O cură zilnică, cu șase- opt ridichii roz ( în funcție de mărime), urmată timp de două săptămâni, combate simptomele specifice avitaminozei: somnolenţă, tulburări de ritm cardiac, astenie sau sângerarea gingiilor. Şi pentru bolnavii hepatici, ridichiile sunt eficiente, pentru că drenează ficatul, stimulează secreţia bilei, ajutând la eliminarea acesteia.   

4.Consumați nuci, reglează nivelul tensiunii

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare. Ca surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, aceste fructe oleaginoase combat carenţele alimentare şi menţin tonusul, atât de necesar în timpul postului. Cercetările recente au demonstrat și rolul benefic al nucilor în reducerea nivelului de colesterol „rău” şi în reglarea tensiunii arteriale. În post, nucile se pot asocia cu legumele în salatele de crudităţi sau în mâncărurile de legume. Un consum zilnic de miez de nucă (patru-cinci nuci) previne bolile cardiovasculare.    

5.Morcovii să nu lipsească din hrana pentru post

Morcovii sunt surse valoroase de betacaroten (provitamina A) și de aceea protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Ca aliment de bază în timpul postului, această legumă rădăcinoasă completează hrana persoanelor care postesc cu :vitamine (din complexul B) şi cu minerale ( precum calciul, fierul, potasiul şi magneziul). Preparaţi sub formă de salate asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (un izvor de vitamina C) şi cu ulei de măsline, morcovii ţin la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni care ne dau de furcă în sezonul rece şi în perioada postului.

6.Peştele, în zilele de dezlegare

În zilele cu dezlegare la peşte, este indicat ca meniul persoanei care postește să conţină peşte şi preparate din peşte gras (somon, hering, ton sau macrou . 

7.Pasta de măsline este foarte hrănitoare pentru postitori! 

Şi măslinele sunt alimente de bază în timpul postului. Ele pot fi adăugate în salatele orientale, în preparate cu legume fierte (cartofi ) şi crude ( praz, sfeclă, salată verde), dar  pot fi consumate şi sub formă de pateu de măsline, ca aliment principal la micul dejun şi la cină. O pastă de acest fel este săţiosă şi sănătoasă . Aceasta se prepară astfel:  250 grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului. În această pastă se adaugă patru linguriţe de ulei de măsline, trei linguriţe cu suc de lămâie, trei boabe de usturoi şi un amestec de condimente: mentă, busuioc, cimbru şi păstrunjel (nu mai mult de o lingură). Pateul de măsline se păstrează la frigider.

Băuturi recomandate în timpul Postului

Vinul, un tonic permis în timpul Postului

În timpul Postului, în zilele de dezlegare, vinul este permis cu anumite restricţii: se bea un pahar cu vin  la prânz sau la cină, datorită beneficiilor oferite sănătății: combate colesterolul cel rău, previne apariţia pietrelor la rinichi şi ajută în terapia unor forme de cancer.

Se recomandă și doi litri de lichide

În mod obligatoriu,  postitorii trebuie să consume câte doi litri de lichide: apă plată, sucuri de legume şi de fructe.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net