Studiu alarmant: Gazele de eșapament îmbolnăvesc anual patru milioane de copii din întreaga lume

poluarea_din_traficul_rutier_produce_astm_in_randul_copiilor.jpg

copiii principalele victime ale astmului produs de gazele de esapament
Patru milioane de copii se îmbolnăvesc anual de astm din cauza dioxidului de nitrogen din gazele de eșapament
foto: Shutterstock

Statistică alarmantă: patru milioane de copii se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza noxelor inhalate în drum spre școală. Pe primele poziții în topul îmbolnăvirii copiilor din cauza aerului toxic din intersecții se află Kuweitul, Emiratele Arabe Unite, Canada și Taiwan. În România au fost raportate 5.100 de cazuri anual, ceea ce înseamnă o incidență de 140 de copii bolnavi de astm din 100.000. Studiul a fost realizat la nivel global cu implicarea agențiilor de monitorizare a aerului din marile orașe și statisticile raportate de ministerele sănătății din fiecare dintre cele 194 de țări.

Patru milioane de copii se îmbolnăvesc anual de astm din cauza aerului poluat din marile orașe. Principalul vinovat de această afecțiune respiratorie gravă care poate pune în pericol viața micuțului este dioxidul de nitrogen aflat în concentrație mare în apropierea marilor artere rutiere. România se află pe locul 103 din 194 de țări analizate, cu un număr de 5.100 de cazuri raportate anual, adică 140 de copii bolnavi din 100.000. În prima parte a topului se află țări precum Kuweitul cu 550 de copii astmatici din 100.000 și Emiratele Arabe Unite cu 460 de copii bolnavi din 100.000. În Iran, sunt raportate anual 75.000 de noi cazuri de copii cu astm, iar în SUA 240.000 de cazuri, în timp ce în China 760.000 de micuți sunt diagnosticați anual cu această afecțiune cauzată de poluarea aerului. În ciuda numărului mare de cazuri, incidența în SUA este de 300 la 100.000 și în China de 260 la 100.000 de copii.

Citește și:

Tot ce trebuie să ştii despre astm

Cum gestionezi astmul

Gazele de eșapament fac mii de victime în rândul copiilor

Expunerea copiilor la aerul poluat din marile orașe a făcut ca numărul cazurilor de astm să crească alarmant de la un an la altul. Unul dintre cele mai mari studii realizate recent pe această temă este cel publicat de ”The Lancet Planetary Health”. 19% dintre cazurile noi de astm sunt raportate pe eșantionul de vârstă 1-18 ani. Principalul vinovat de declanșarea acestei afecțiuni este dioxidul de nitrogen. Cercetătorii de la Universitatea George Washington au observat că tendința ratei de îmbolnăvire se află în creștere în SUA, Australia și Marea Britanie. O altă substanță nocivă din gazeel de eșapament este monoxidul de carbon într-o cantitate mult prea mare, dar și prezența compușilor toxici volatili și a microparticulelor de metale grele.

Ce este astmul?

Astmul este o afecțiune respiratorie incurabilă care produce dispnee (dificultate în respirare) și afectează căile respiratorii superioare. Boala este localizată la nivelul tuburilor pulmonare și se manifestă prin inflamarea acestora, care poate duce la blocarea fluxului de aer către plămâni. Simptomele se pot ameliora odată cu vârsta, dar la fel de bine pot reveni la maturitate cu aceeași înverșunare cu care se manifestau în copilărie. Tratamentul constă în inhalatoare care calmează tuburile pulmonare. În urma tratamentul este posibil ca pacientul să dezvolte alergii la praf, aer poluat și o predispoziție la răceală și gripă.

Loading...

Citește și