Andivele, benefice pentru vedere și sistemul nervos

Andive.jpg

Andive
Andivele sunt legume mai puțin folosite la noi în țară, dar valoroase pentru sănătate
Foto: pixabay.com

Andivele sunt legume renumite pentru puterea lor terapeutică asupra organismului, îndeosebi a vederii și a sistemului osos. Aceste surse valoroase de substanțe active, ce se consumă iarna și primăvara, conţin vitamine (A, C Şi B), minerale (îndeosebi calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu), acid ascorbic, uleiuri volatile şi caroten.

Franţa este  considerată cel mai mare cultivator de andive, iar nutriţioniştii din această țară  au descoperit recent că, aceste legume hrănitoare au şi proprietăţi citostatice. De aceea, o dietă bogată în andive este recomandată bolnavilor de cancer. De asemenea, nutriționiștii recomandă să consume andive: bolnavii de ulcer, de hepatită, enterocolită, gastrită şi de ulcer.

Andivele, benefice pentru detoxifiere

În  studiul ” Andivele,  eficiente în detoxifierea organismului”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să profităm de o dietă bogată în andive și la începutul primăverii, deoarece contribuie la detoxifierea organismului, datorită proprietăților lor diuretice  și depurative.

O dietă cu andive, castraveți și fructe, benefică pentru siluetă

Fiind bogate în apă, dar sărace în calorii, andivele sunt un aliat de nădejde pentru menținerea siluetei. Persoanele care vor să scape de povara a două-trei kilograme în cel mult 10 zile, trebuie să consume mai multe andive, castraveţi şi fructe. Dieta de detoxifiere pe bază de andive este benefică şi persoanelor care au probleme de digestie: fie că se balonează după fiecare masă, fie că  nu renunță prea ușor la excesele  culinare.

Ce trebuie să știm despre dieta cu andive

Ce alimente să consumăm în timpul dietei: Zilnic avem voie să consumăm trei-patru andive sub formă de salată, asezonată cu puţin ulei de măsline, cu mult pătrunjel şi o legumă: morcov sau ridichie.

Carnea de peşte trebuie să predomine. De asemenea, este recomandată carnea de curcan sau de pui, iar andivele pot fi consumate zilnic împreună cu diverse legume: într-o zi cu morcovi, în altă zi cu ridichii sau cu castraveţi.

Restricții în timpul dietei

În timpul dietei, se consumă glucide în cantităţi foarte mici, se  renunţă la prăjituri şi la preparate făinoase, iar zaharurile permise sunt doar cele din fructe. Totodată,  nu se consumă alcool.

Cura cu andive trebuie urmată timp de zece zile

Dieta cu andive trebuie urmată timp de 10 zile.  În același timp, cercetătorii au constatat că andivele  au și efecte curative de revigorare.  În același timp, persoanele care urmează cura cu andive trebuie să se odihnească mai mult.

Rețeta săptămânii

Salata campionilor

Timp de preparare: 25 de minute

Calorii: 40 /porția

Ingrediente: 300 g andive, 200 g morcovi, 200 g ţelină, 100 g rădăcină de pătrunjel, 100 g castraveţi, o legătură de mărar, 5 linguri de ulei de măsline, presat la rece, 2 linguri de oţet de mere.

Preparare: Legumele se taie cubuleţe, iar frunzele de andive şi  mărarul se toacă mărunt. Se amestecă ingredientele şi se asezonează cu ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere. Această cantitate se consumă zilnic, fragmentată în 5 porţii. „Salata campionilor” face parte din meniul cu andive ce durează zece zile şi are efecte benefice asupra vederii şi a sistemului nervos.

Loading...