Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Gutuile tratează 60 de afecţiuni

Citeste tot despre: 

Gutuile, fructele aromate ale toamnei, sunt apreciate de consumatorii de toate vârstele. Ele au fost răspândite din Grecia Antică în Europa şi în Asia ca "fructe magice".

Chiar Hipocrate le folosea, în scop terapeutic, în tratamentul febrei şi indigestiilor. Mai mult, în Evul Mediu, în Franţa s-a emis o ordonanţă prin care se recomanda plantarea gutuilor în grădinile regale.

Datorită principalelor substanţe active din compoziţie: vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale (potasiu, fosfor şi calciu, în procente semnificative), acizi organici, glucide, substanţe mucilaginoase, gutuile sunt apreciate de specialiştii în medicina naturistă pentru efectele lor terapeutice deosebite.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă bolnavilor de hepatită să beneficieze de virtuţile vindecătoare ale acestor fructe.

„ Aceşti bolnavi este bine să urmeze o cură cu nectar proaspăt de gutui şi să bea zilnic câte un litru din acest elixir, timp de o lună. De asemenea, substanţele conţinute de aromatele fructe de toamnă reduc colesterolul, combat bolile cardiovasculare şi tratează insuficienţa pancreatică. În aceste afecţiuni se recomandă câte o jumătate de pahar de suc proaspăt de trei ori pe zi."

În timp, gutuile au devenit un remediu pentru afecţiuni bucale, pulmonare, digestive, dar şi pentru insuficienţa hepatică, pentru dureri de gât, pentru bronşite, colon iritabil, astm, diabet şi pentru hipertensiune . În acelaşi timp, specialiştii susţin că un consum consecvent de gutui influenţează favorabil psihicul. Şi seminţele fructului au valoare terapeutică.

Macerate în apă, timp de şase-opt ore, acestea sunt un bun laxativ, mai ales pentru copii. Pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice şi, în acest caz, se consumă rasă, câte două linguriţe pe zi. Gutuile pot fi valorificate sub formă de peltea, de nectar, de dulceaţă, de compot sau sub formă de garnitură la preparatele din carne.

Reţeta săptămânii

Gutui umplute cu carne de pui

Timp de preparare : 60 minute
Calorii :270/porţia

Ingrediente : 10 gutui, 750 g carne tocată de pui , 2 ouă, 6 linguriţe de zahăr, 2 linguri de făină, 150 ml ulei de măsline, busuioc şi cimbru, după gust.

Preparare: Spălăm bine gutuile, tăiem un căpăcel în locul codiţei şi îndepărtăm seminţele şi cotoarele , făcând loc pentru umplutură. Separat, înăbuşim carnea în 50 ml de ulei şi în puţină zeamă de supă. Când este gata, lăsăm carnea să se răcească, apoi o amestecăm cu oul.

Cu această tocătură umplem gutuile, le punem căpăcelul decupat şi le înăbuşim în uleiul care a rămas. Separat, preparăm un sos din zahărul caramelizat, din făină şi din puţină apă. Apoi, adăugăm condimentele. Sosul îl turnăm peste gutui şi le lăsăm să fiarbă la foc mic, 15 minute. După aceea, punem cratiţa în cuptor şi lăsăm gutuile să mai fiarbă, la foc potrivit, 45 de minute.Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1