Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Meiul, un superaliment

Ultima actualizare:

Ştiaţi că meiul este o cereală foarte apreciată pe plan mondial ? În general, despre mei se ştie că este o cereală care hrăneşte păsările. Deoarece este foarte bogat în substanţe nutritive, specialiştii ne recomandă să introducem din nou, în hrana cotidiană, acest aliment străvechi.

Meiul, o hrană sănătoasă pentru toate vârstele: „Meiul face parte din grupul celor 12 superalimente, fiind o hrană foarte sănătoasă pentru adulţi şi pentru bebeluşi. Mai mult, deoarece nu conţine gluten, meiul poate fi consumat şi de persoanele care manifestă intoleranţă la cereale şi la gluten. Bogat în vitamine (A, C, Complexul B) şi în minerale ( magneziu, fier, potasiu, fosfor, calciu, mangan, siliciu, sodiu), meiul este şi o sursă de fibre şi de proteine,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul: „Meiul, un superaliment pentru omul modern”.

Un superaliment pentru omul modern

Cercetătorii europeni susţin că meiul, această cereală, printre cele mai bogate în substanţe nutritive din lume, este un aliment, cu un conţinut scăzut de amidon, care se digeră uşor şi care nu provoacă niciodată gaze sau fermentări în stomac”.

Meiul este „regele cerealelor”

Meiul conţine o cantitate apreciabilă de silicon, substanţă vitală pentru sănătatea părului, dinţilor, pielii şi unghiilor. De aceea, specialiştii au botezat acest superaliment „regele cerealelor” şi-l recomandă şi persoanelor suferinde de boala celiacă, deoarece nu conţine gluten. Pentru că nu este procesat foarte mult, meiul îşi păstrează substanţele nutritive esenţiale şi este firesc să fie inclus în hrana omului modern. Dintre varietăţile de mei însă, sorgul este foarte valoros şi trebuie folosit frecvent în diferite preparate culinare. Când este adăugat în pâine, în salate sau în supe, acest soi de mei le sporeşte valoarea nutritivă.

Reţeta săptămânii: Plăcintă cu mei şi spanac

- Timp de preparare : 60 de minute

- Calorii : 250 /porţia

- Ingrediente: 1 kg de spanac proaspăt sau congelat, 200 g mei, 4 ouă, 2 cepe sau o legătură de ceapă verde, o linguriţă de cimbru, 5 linguri de ulei de măsline.

- Preparare: Se spală frunzele de spanac, se opăresc, se toacă şi se lasă la scurs. Separat, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă cimbrul şi spanacul şi se lasă la foc potrivit 15 minute. Între timp, se fierbe meiul şi când s-a mai răcit se încorporează în spanacul fiert, apoi se adaugă ouăle, bătute ca pentru omletă. Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Plăcinta se lasă la cuptor circa 40 de minute. Se serveşte caldă, alături de salată de sfeclă sau de morcovi.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net