Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești: Gutuia

Citeste tot despre: 

Totdeauna, la început de toamnă, riscul de viroze este crescut şi de aceea specialiştii ne recomandă să facem tot ce este posibil pentru a le evita. În acest sens, o cură cu gutui este benefică deoarece poate să fortifice sistemul imunitar.

Datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon,  vitamine ( B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A), precum şi multe minerale valoroase printre care: potasiul-125 mg, fosforul -95 mg, calciul-55 mg,  gutuia are proprietăţi terapeutice valoroase: este astringentă, emolientă, digestivă, tonică şi expectorantă.

Ce efecte terapeutice are gutuia

Consumul gutuilor în stare proaspătă este o  hrană excelentă pentru ficat. Totodată, acţiunea substanţelor pectice din fruct este remarcabilă deoarece reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. De asemenea, pulpa gutuii are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Aromatele gutui pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate sau prelucrate sub formă de peltea, de dulceaţă, de compot sau de garnitură la preparatele din carne, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în lucrarea  ” Cartea sănătății tale ”.

 Gutuia tratează afecțiunile digestive și respiratorii

Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.

Guruia este eficientă în anemii

Gutuia stimulează pofta de mâncare. De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun..

Gutuia îmbunătăţeşte starea de spirit

Aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care se confruntă frecvent cu indigestiile. În astfel de situații, se consumă, zilnic, câte un pahar de suc, înainte de masă, un interval de 30 de zile.

Gutuia protejează ficatul

Substanţele active conţinute de gutui sunt tonice  pentru ficat. În acelaşi timp, dieta cu gutui stimulează activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor anumite substanţe active antivirale care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip : A, B sau C. 

Gutuia ameliorează durerile colonulul iritabil

Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoarea. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere. Remediul acesta simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.

Preparatele cu semințe sunt remedii incontestabile

În diferite afecţiuni precum :bronşita, tusea urmată de expectoraţie cu sânge, astmul, diareea sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe sunt remedii incontestabile

Reţetele săptămânii

Budincă de orez cu pulpă de gutui

Timp de preparare:  30 de minute

Calorii: 80/porţia

Ingrediente: 500 ml lapte, 4 linguri de orez, 2 linguri de miere, 6 linguri de pulpă de gutuie rasă, scorţişoară după gust, 2 ouă de găină sau 4 ouă de prepeliţă, semințe de gutuie măcinate.

Preparare: Se fierbe orezul în lapte la foc mic; când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi gutuia rasă.  Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se pune în cuptor, la foc potrivit, 15 minute. Budinca se serveşte asezonată cu semințe de  gutuie rasă.

Mic dejun pentru copiii anemici

Cremă cu gutui

Ingrediente: Pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere.

Preparare:  Ingredientele se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

 

 

 

.

 

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1