Spune-mi ce mănânci... Ce trebuie să știți despre terapia cu roșii

Ultima actualizare:

    Supa de roșii revigorează organismulSursa foto: rețetecalamama.ro
Supa de roșii revigorează organismulSursa foto: rețetecalamama.ro

Când sântem în sezonul roşiilor de grădină suntem mai sănătoși! Aceasta este concluzia nutriționiștilor europeni care susțin că savuroasele legume conţin un ”izvor ”de substanţe nutritive : vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, substanțe care își unesc forțele pentru a preveni şi vindeca o varietate de boli grave.

Sosite  din America pe bătrânul continent, delicioasele tomate, cu gustul dulce-acrişor, au cucerit lumea întreagă. Cu timpul, populaţiile care le consumau au descoperit și valoarea lor terapeutică. Mai mult, cercetătorii au constatat că roşiile conţin din belşug licopen, substanță care previne forme grave de cancer: de prostată, de colon, de plămâni, osos, ovarian și  gastric.  

Licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Principalul nutrient din compoziția roșiilor este licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali.  Culoarea roșiilor se datorează acestui nutrient care aduce numeroase beneficii sănătății noastre.

Roșiile, recomandate în tratamentul afecțiunilor grave

„Consumul roșiilor s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni : reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave. Aceste legume delicioase sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine (Betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K) şi  multe minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul. Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dietele de slăbit. Roşiile previn, de asemenea, ischemia  şi aritmia cardiacă. Studiile realizate în marile laboratoare din lume au dovedit că, persoanele care includ frecvent roşii în dieta lor, au o inimă mult mai sănătoasă decât semenii lor, care consumă ocazional tomatele, precizează  Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :” Roșiile ne mențin în formă!”

Dieta cu roșii proaspete benefică pentru rezistența oaselor

Calciul și vitamina C din compoziția roșiilor cresc rezistența oaselor și articulațiilor. Totodată, nutriționiștii apreciază că lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauză este strâns legată de apariția osteoporozei. Cercetătorii europeni cred că licopenul poate să îmbunătățească masa osoasă și, de  aceea, dieta cu roșii  este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.

Roșiile la masa de prânz, remediu pentru obezitate și diabet

Numeroasele studii realizate de nutriționiștii europeni susțin că,  persoanele care consumă o porţie zdravănă de roşii, mai ales la masa de prânz, cu siguranță reușesc să țină sub control atât obezitatea cât şi diabetul.

Protejează organismul de efectele colesterolului ”rău”

O dietă bogată în roșii este o metodă simplă de a accelera metabolismul grăsimilor şi amidonului, protejând astfel organismul de efectele colesterolului „rău” şi de creşterea în greutate.

Dieta cu roșii previne degenerescența maculară

Vitamina A este prezentă din abundență în compoziția roșiilor și ajută la îmbunătățirea vederii. Mai mult,  consumul de roșii poate să prevină orbirea de noapte. Un studiu recent al nutriționiștilor europeni susține că un consum echilibrat de roșii poate să reducă riscul de degenerescență maculară, o boala gravă și ireversibilă a ochilor.

Roșiile încetinesc proceul de îmbătrânire a plămânilor

Într-un studiu recent, efectuat de cercetători francezi pe un eşantion de 535 de persoane, s-a măsurat cantitatea de aer care iese din plămânii subiecţilor, într-un interval de o secundă şi nivelul de betacaroten din sânge. În cazul subiecților la care s-a constatat cea mai mare cantitate de betacaroten ajuns în organism ( din consumul roșiilor), cercetătorii au remarcat o încetinire a procesului de îmbătrânire a plămânilor cu 32%, în comparație cu subiecții care aveau un nivel mai scăzut al acestei substanţe.  

Reţeta săptămânii

Supă de roşii revigorantă pentru organism

Timp de preparare : 40 de minute

Calorii:  90/ porţia

Ingrediente: 1 kg de roşii, 8 ouă de prepeliţă, 2 cepe, 2 morcovi, 1 dovlecel, 2 căţei de usturoi, 3 linguri fulgi de ovăz, 100 g telemea de capră, mărar, pătrunjel şi leuştean, câte o legătură.

Preparare: Legumele, curăţate şi tăiate cubuleţe, se pun la fiert. În acest timp stoarceți roșiile printr-o sită deasă, pentru a îndepărta seminţele şi cojile. După aceea, pasaţi legumele fierte, adăugaţi sucul de roşii, usturoiul şi fulgii de ovăz. Lăsaţi să mai clocotească cinci minute, adăugaţi ouăle de prepeliţă întregi ( nu trebuie bătute spumă) și lăsaţi supa pe foc încă un minut. Când stingeţi aragazul, adăugaţi brânza rasă. Supa se serveşte caldă, asezonată cu verdeaţa tocată mărunt.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net