Şi tinerii suferă de paradontoză

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Credeai că paradontoza este doar o problemă a bătrânilor? Ei bine, află că şi tinerii, inclusiv copiii, pot fi afectaţi de ea. Apare din cauza igienei necorespunzătoare, dar se poate transmite foarte uşor în familie.

Paradontoza, sau inflamaţia aparatului de susţinere a dintelui, este o afecţiune extrem de periculoasă şi dăunătoare pentru că duce la mobilizarea şi, mai târziu, la pierderea unuia sau a mai multor dinţi, din cauză că se pierde suportul gingival. Dacă nu este descoperită şi tratată la timp, se ajunge ca pacientul să-şi piardă dinţii la o vârstă fragedă. “ Paradontoza juvenilă este o formă agresivă a bolii, care apare la tineri. Ajungi, practic, ca la vârsta de 30 de ani, spre exemplu, să te afli în pericolul de a pierde nu unul, ci mai mulţi dinţi”, spune medicul stomatolog Oana Florea.

Cum apare

Cauza bolii este una locală. Mai exact, placa bacteriană, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei şi evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui. Astfel, afectează tot aparatul de suport al dintelui, acesta începe să se mişte, pentru ca apoi să cadă. De asemenea, paradontoza poate fi o problemă moştenită genetic.

Se transmite “în familie”, inclusiv la copii

Paradontoza e o boală infecţioasă, produsă de bacterii. „Avem în gură peste 600 de tipuri de bacterii. O parte din acestea produc boala paradontală”, explică medicul. În acelaşi timp, este contagioasă. Adulţii o pot transmite inclusiv copiilor, pupându-i. “Dacă cel mic are sistemul imunitar slăbit, o poate prelua. De aceea, e bine să mergi cu el la stomatolog pentru controale periodice”, avertizează Oana Florea.

Cum se tratează

Tratamentul este unul complex. Medicul dentist face mai întâi detartraj subgingival, chiuretaj în câmp închis, cu asociere de antibioterapie locală şi generală. Se poate ajunge şi la proceduri chirurgicale complexe, precum gingivectomia, gingivoplastia etc. Se prescriu apoi tratamente medicamentoase cu geluri antibiotice sau antiseptice combinate cu antibiotice sistemice. După toate acestea, dacă nu avem o igienă riguroasă, boala recidivează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net