Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să fi deranjat de sughiţ într-un moment în care nu ţi-ai dorit! Iată câteva trucuri care te ajută să-ţi revii după o astfel de criză!
Sughiţul este cauzat de spasmele repetate ale muşchiului diafragm, cel care separă abdomenul de torace. Spasmele sunt declanşate de multe ori de o repriză de râs puternic, de ingestia prea mare de alimente sau de consumul prea rapid a unei cantităţi mari de lichid care a provocat înghiţirea aerului, conform www.revista-tratamente-naturiste.com. Cu toate că sughiţul poate fi de multe ori deranjant sau chiar stânjenitor, el nu trebuie să vă îngrijoreze. În mod normal, o repriză de sughiţ durează maximum 20 de minute, doar în cazuri foarte rare aceasta problemă poate deveni serioasă.
- Cea mai la-ndemână metodă de a scăpa de sughiţ este reţinerea pentru un timp a respiraţiei. Astfel, mişcarea muschiului diafragm va fi împiedicată pentru scurt timp, evitându-se spasmul acestuia şi implicit oprindu-se producerea sughiţului.
- Vâscul este o plantă care ajută la oprirea sughiţului. Puneţi 3-4 linguriţe de vâsc mărunţit la 250 ml de apă rece şi lăsaţi la macerat timp de 7-8 ore. Strecuraţi, îndulciţi cu puţină miere şi apoi beţi câte 2-3 căni de ceai călduţ. Dacă aveţi crize care se repetă, atunci beţi zilnic, de 3 ori pe zi, câte un pahar de apă rece în care aţi pus un vârf de cuţit de pulbere de vâsc.
- Un alt ceai foarte bun care opreşte sughiţul este cel de seminţe de mărar. Opăriţi o linguriţă de seminţe cu 250 ml de apă clocotită, timp de 3 minute, apoi beţi acest ceai neîndulcit.
- Contra sughiţului la copiii mici se recomandă să se administreze o linguriţă de suc de lămâie.
- Beţi o cană de infuzie de scorţişoară pisată. Puneţi un vârf de cuţit de scorţişoară la o cană de apă şi lăsaţi să stea 5 minute, după care consumaţi.
- Înghiţiţi o linguriţă de chimen, cu puţină apă, fără a mesteca planta. Tratamentul dă rezultate foarte rapide.