Sauna te relaxează şi te scapă de toxine

Ultima actualizare:

Sauna are o tradiţie de sute de ani şi e foarte apreciată pentru beneficiile ei asupra sănătăţii. Ne ajută să eliminăm mai repede toxinele din organism, curăţă şi tonifiază pielea, ameliorează durerile articulare, artrita, reumatismul, astmul şi bronşita, întăreşte sistemul imunitar şi relaxează. Însă e esenţial să o faci corect.

Există trei tipuri de saună: umedă, uscată şi cu infraroşii. Aceasta din urmă ar fi cea mai eficientă, ne spune Alexandru Marcu, antrenor de fitness şi nutriţionist sportiv la World Class. „Infraroşiile pătrund prin ţesuturi şi încălzesc organismul în profunzime, ajutând la eliminarea toxinelor. Şi aici transpiri, fără a exista riscul de supradozare”. Sauna uscată acţionează prin căldură, cea umedă prin umiditatea foarte mare. Toate cele trei tipuri de saună au ca scop principal să ne ajute să eliminăm toxinele din organism şi să ne relaxeze. În acelaşi timp, se produce o vasodilataţie periferică ce ajută la vascularizarea ţesuturilor. Dacă exagerăm sau nu o executăm corect, pot apărea probleme.

- Cât se stă la saună. Sauna nu trebuie făcută imediat după un efort fizic intens, la sală, pentru că organismul e deja slăbit şi deshidratat. Poţi merge la saună după un efort moderat, cum e înotul. Înăuntru nu se stă mai mult de cinci minute, aflăm de la Alexandru Marcu. „Alternezi sauna cu duşul sau cu o pauză afară. Poţi să faci două minute saună, apoi un duş rece, apoi iar saună, sau poţi sta până la 5 minute în saună, faci o pauză de 2-3 minute şi reintri. Tot procesul trebuie să dureze 20 de minute”. Dacă eşti sănătos şi respecţi toate indicaţii, poţi merge chiar şi zilnic la saună. 

- De ce nu transpiri imediat? În mod normal, o persoană transpiră după primul minut de saună. Dacă ţie nu ţi se întâmplă acest lucru, înseamnă ori că organismul tău e deja deshidratat, ori că temperatura în saună nu e suficient de ridicată.

- Cui îi este contraindicată. Sauna nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate, celor care au diverse afecţiuni dermatologice, care suferă de angină sau au făcut recent infarct. Pentru că în timpul saunei se accelerează ritmul cardiac, se recomandă prudenţă hipertensivilor. De asemenea, sauna uscată nu e indicată celor cu probleme la plămâni.

- Ce riscuri pot apărea. Dacă stai prea mult într-o saună şi nu o execuţi corect, rişti creşteri ale pulsului, ameţeli, deshidratare, crampe musculare, probleme de respiraţie. De asemenea, trebuie să ştii că, pe lângă toxine, organismul tău pierde şi minerale preţioase, aşa că nu abuza. De asemenea, află că sauna nu te slăbeşte. Chiar dacă poate pierzi câteva sute de grame după o şedinţă, ele reprezintă transpiraţie, deci apă, nu grăsime.

- Recomandări după saună. Este nevoie să te rehidratezi. Potrivit antrenorului Alexandru Marcu, cea mai bună băutură este apa călduţă cu lămâie. Şi, pentru că te-ai relaxat, după saună nu se mai face efort fizic intens.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net