Şapte aliaţi contra colesterolului "rău"

Persoanele a căror alimentaţie cuprinde mai degrabă cereale integrale, fructe şi legume nu au probleme cu colesterolul, arată studiile. Află din noul număr al revistei Click!pentru femei ce alimente ar trebui să incluzi în meniul tău dacă te confrunţi cu un nivel crescut al colesterolului „rău“.

Legumele, „carne vegetală“. Mănâncă porumb dulce, ceapă, usturoi, fasole verde, fasole uscată şi mazăre. Acestea conţin fibre care favorizează tranzitul intestinal şi împiedică creşterea nivelului colesterolului. S-a demonstrat, de asemenea, că morcovii consumaţi zilnic pot reduce colesterolul cu densitate scăzută (LDL) din sânge.

Pâinea bogată în fibre. Este de preferat pâinea integrală, cea de secară sau pâinea cu multicereale. Secara, de exemplu, conţine aproape de trei ori mai multe fibre solubile decât grâul, contribuind la reglarea nivelului de colesterol. Atenţie, pâinea de secară din comerţ poate fi făcută de fapt dintr-un amestec de făină de secară rafinată şi de grâu. Deci, verifică eticheta şi greutatea, adevărata pâine de secară este grea şi densă. 

Terci de ovăz la micul dejun. Încearcă variante de terci de ovăz. Acesta este cunoscut pentru că scade nivelul colesterolului „rău“  datorită fibrelor solubile din compoziţia lui. 

Grăsimile bune din uleiuri. Consumă ulei de măsline, de rapiţă, de şofrănel, de floarea -soarelui sau ulei de soia. Grăsimile bune favorizează sănătatea inimii. De exemplu, înlocuind un burger cu brânză  şi cu carne, cu salate în care ai pus unul dintre aceste uleiuri, poţi reduce nivelul colesterolului rău (LDL) fără a-l modifica pe cel al colesterolului bun (HDL).

Fructe proaspete zilnic. Alege portocalele, merele, perele, bananele şi fructele uscate, precum caisele, smochinele şi prunele. Conţinutul lor ridicat de fibre va scădea nivelul colesterolului „rău“.

Nucile şi seminţele, altă sursă de grăsimi bune. Mănâncă zilnic migdale, nuci, arahide, seminţe, cum sunt cele de susan şi cele de floarea-soarelui. Câteva mâini de nuci în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a reduce riscul de boli de inimă cu 25%.

Peşti cu conţinut mare de Omega 3. Două–trei porţii de somon, de sardine şi de alţi peşti de apă rece pe săptămână au fost asociate cu o reducere a atacurilor de cord şi a celor cerebrale, datorită acizilor graşi Omega - 3. Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, aceştia împiedică formarea cheagurilor de sânge. 

 

Loading...

Citește și

  • fasole, colesterol marit, colesterol rau, leguminoase, dieta

  • Sărbătorile de iarnă pot să predispună la excese culinare. Tocmai de aceea, în perioada imediat următoare, este bine să aveţi grijă la preparatele mai grele, mai ales pe bază de carne. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune cum puteţi ţine sub control nivelul colesterolului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1