S-a înregistrat debutul sezonului gripal. 165 de cazuri au fost confirmate iar doi oameni au murit

gripa-2019.jpg

Noi studii arată că gripa poate crește apariția atacului vascular cerebral
Foto: Getty

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că s-a înregistrat debutul sezonului gripal. Au fost confirmate 165 de cazuri de gripă și au fost înregistrate două decese. Anul trecut au murit aproape 200 de oameni din cauza virusului gripal. Epidemia a fost declarată oficial la 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Febra, frisoane, dureri de cap și musculare, tuse, roșu în gat, grețuri și lipsa poftei de mâncare. Acestea sunt simptomele celui mai temut virus din acest sezon. Gripa este o afecţiune severă, uşor transmisibilă, care poate cauza chiar decesul. De altfel, din statisticile medicale reiese că gripa rămâne o amenințare pentru sănătatea publică din România.

Acum INSP a anunţat începerea sezonului gripal.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul aşteptat în săptămâna 6 – 12 ianuarie, transmite Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSTCBT) din cadrul INSP.

Autortităţile transmit că activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (90.963) şi de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) – situaţie cauzată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale). Au fost raportate la nivel naţional 692 cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)”, transmite CNSTCBT).

De asemenea, au fost raportate 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă, şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Doi morţi de gripă

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09.  Este vorba despre un bărbat din Dâmboviţa şl o femeie din Buzău.  În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

166 de cazuri de gripă confirmată până în prezent

Institulul Naţional de Sănătate Publică transmite că de la începutul sezonului au fost confirmate 165 cazuri de gripă:

19 – cu virus AH3,

19 – cu virus AH,

20 cazuri gripă A nesubtipat,

107 cazuri gripa cu virus B.

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Loading...

Citește și

  • Vaccin antigripal spray nazal

    Din acest an, copiii care vor fi imunizaţi antigripal ar putea scăpa de injecţie. Un vaccin la fel de sigur, însă care se administrează intranazal, va fi disponibil şi pe piaţa din România. Acesta va fi disponibil doar în farmacii şi este mai scump faţă de cel injectabil.

  • Gravida se vaccinează antigripal

    Frigul a cuprins România, iar urmările nu au întârziat să apară. Gripa deja a început să îşi arate colţii, iar femeile însărcinate şi copiii fac parte din categoriile vulnerabile în faţa acestui virus. Singura modalitate de prevenire a infectării este vaccinarea. Doctorul Gheorghe Gică, medic primar în obstretică şi ginecologie spune că soţia sa i-a urmat sfatul şi s-a vaccinat antigripal când era însărcinată.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1