Roşiile ţin sub control obezitatea şi diabetul

Citeste tot despre: 

Suntem în sezonul roşiilor de grădină! Nutriţioniştii spun că aceste legume conţin un izvor de substanţe nutritive ( vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi) care se asociază pentru a preveni şi a vindeca o varietate de boli grave.

Sosite din America pe bătrânul continent, delicioasele tomate, cu gustul dulce-acrişor, au cucerit lumea întreagă. Cu timpul, populaţiile care le consumau au descoperit valoarea lor terapeutică. Roşiile conţin din belşug licopen, unul dintre cei mai valoroşi antioxidanţi naturali (care le dă culoarea specifică) şi care previne cancerul de prostată, ovarian, de colon, osos, gastric şi de plămâni.

„Consumul acestor legume s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni: reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave. Roşiile sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine (Betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K) şi minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul. Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dietele de slăbit. Roşiile previn, de asemenea, ischemia şi aritmia cardiacă. Studiile realizate în marile laboratoare din lume au dovedit că persoanele care includ frecvent roşii în dieta lor, au o inimă mult mai sănătoasă decât semenii lor, care consumă ocazional tomatele", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

De asemenea, cei care consumă o porţir zdravănă de roşii, mai ales la masa de prânz, ţin sub control obezitatea şi diabetul. Este o metodă simplă de a accelera metabolismul grăsimilor şi amidonului, protejând astfel organismul de efectele colesterolului „rău" şi de creşterea în greutate. Mai mult, consumul roşiilor proaspete creşte şi rezistenţa oaselor şi a articulaţiilor.

În cadrul unui studiu efectuat de cercetători francezi pe un eşantion de 535 de persoane, s-a măsurat cantitatea de aer care iese din plămânii subiecţilor, într-un interval de o secundă şi nivelul de betacaroten din sânge. La participanţii cu cantitatea cea mai mare de betacaroten, ajuns în organism, s-a observat o încetinire a procesului de îmbătrânire a plămânilor cu 32%, comparativ cu cei care aveau un nivel mai scăzut al acestei substanţe.

CLIIMA20120705_0199_1.jpg

Supă de roşii. (Foto arhivă)

Reţeta săptămânii

Supă tonică de roşii

Timp de preparare: 40 de minute

Calorii: 90/ porţia

Ingrediente: 1 kg de roşii,8 ouă de prepeliţă, 2 cepe, 2 morcovi, 1dovlecel, 2 căţei de usturoi, 3 linguri fulgi de ovăz, 100 g telemea de capră, câte o legătură de mărar, de pătrunjel şi de leuştean.

Preparare: Cu excepţia roşiilor şi a boabelor de usturoi, legumele, curăţate şi tăiate cubuleţe, se pun la fiert. În acest timp, preparaţi sucul de roşii, storcând legumele printr-o sită deasă, pentru a elimina seminţele şi cojile. Apoi, pasaţi legumele fierte, adăugaţi sucul de roşii, usturoiul şi fulgii de ovăz. Lăsaţi să mai clocotească cinci minute, adăugaţi ouăle de prepeliţă întregi; lăsaţi supa pe foc încă un minut. Când stingeţi aragazul, adăugaţi brânza rasă. Supa se serveşte caldă, asezonată cu verdeaţa tocată mărunt.


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1