Roşiile întăresc oasele şi ajută la slăbit

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Indiferent de formă (rotunde, alungite sau turtite) şi nuanţă (roşii, roz, portocalii sau galbene) tomatele ne atrag prin gustul lor plăcut şi apetisant. Roşiile sunt pline de proteine, potasiu, fosfor, fier, calciu, vitaminele A, C, B, antioxidanţi preţioşi şi conţin foarte puţine calorii.

Menţin sănătatea pielii

Roşiile ajută pielea să-şi menţină aspectul estetic. Betacarotenul din aceste legume au o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.

Vitamina K şi calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos. Licopenul din roşii s-a dovedit util şi în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.

Reduc riscul de cancer

Tot antioxidantul important din roşii, licopenul, a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian şi esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostată şi ovarian. 

Reglează nivelul glicemiei

Roşiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge şi inhibă pofta de alimente dulci.

Îmbunătăţesc vederea

Vitamina A poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină afecţiunile văzului. Un demers ştiinţific a demonstrat că un consum regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare.

Bulion fără conservant 

Ingrediente: 20 kg roşii bine coapte, 500 g zahăr, 100 g sare, câteva frunze de ţelină, opţional 1 plic pikant fix dulce sau iute.

Mod de preparare: Spălaţi sticlele şi puneţi-le la scurs cu gura în jos. Roşiile bine spălate se taie bucăţi mari, se înlătură cotoarele şi părţile vătămate şi se dau prin maşina de roşii. Ce rămâne se mai dă o dată prin maşină. Puneţi bulionul la fiert, amestecând când clocoteşte, cu o lingură de lemn. Adăugaţi zahăr şi sare după gust şi fierbeţi în bulion un mănunchi de frunze de ţelină pentru aromă, apoi le îndepărtaţi. Fierbeţi la foc mic cam 1 oră sau mai mult, dacă vreţi să fie mai gros.

Puneţi sticlele într-o cratiţă, turnaţi apa şi puneţi-o pe aragaz, la foc mic. Când se înfierbântă sticlele, turnaţi în ele bulionul clocotit, cu pâlnia şi polonicul. Umpleţi cât mai bine sticlele, apoi puneţi capacele şi strângeţi-le bine. Sterilizaţi-le şi apoi scoateţi-le din tavă şi lăsaţi-le acoperite până a doua zi, conform www.gustos.ro. 

Previn afecţiunile renale şi biliare

Medicii au descoperit o legătură directă între consumul de roşii şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă roşiile sunt consumate fără seminţe.

Reduc intensitatea durerilor cronice

Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrită, îşi pot găsi alinarea consumând roşii în fiecare zi. Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi antiinflamatori eficienţi, acţionând ca analgezice naturale.

Ajută la slăbire

Întrucât conţin o cantitate mare de fibre şi apă, roşiile ajută şi la pierderea excesului ponderal, cu atât mai mult cu cât sunt sărace în grăsimi saturate şi calorii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net