Remedii care înving oboseala cronică

Ultima actualizare:

    Oboseala cronică este rezultatul unei epuizări fizice şi psihice. (Foto: Shutterstock)
Oboseala cronică este rezultatul unei epuizări fizice şi psihice. (Foto: Shutterstock)

Urgenţele cotidiene şi implicarea în numeroase proiecte sau joburi sunt cauzele majore ale oboselii cronice. Pentru a fi „eficiente", multe persoane care acuză o stare generală de slăbiciune nu se odihnesc suficient şi alimentaţia lor este săracă în nutrienţi. Din cauza stresului, mulţi fumători „se revigorează" zilnic cu ajutorul ţigărilor. De fapt, oboseala cronică este rezultatul unei epuizări fizice şi psihice.

Cum se manifestă oboseala cronică

Oboseala acumulată se manifestă sub forma unei epuizări accentuate. „Victimele" nu se pot concentra în timp util tocmai la problemele vitale şi uită să rezolve chestiuni importante pentru carieră sau familie. In timpul zilei aţipesc, deseori, iar starea de iritare şi tonusul scăzut devin suverane.

Soluţii pentru un stil de viaţă normal

„Importantă este schimbarea stilului de viaţă", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Teoretic, strategiile sunt simple, la îndemâna oricui. În practică însă, lucrurile sunt ceva mai complicate. Ambianţa joacă şi ea un rol major în drumul spre normalitate. În compania persoanelor realiste, recuperarea persoanelor afectate de oboseală cronică, manifestare tot mai frecventă, se face destul de repede.

"Modificarea obiceiurilor alimentare începe cu respectarea celor trei mese principale în fiecare zi. Asupra erorilor nutriţionale trebuie să se pronunţe medicul de familie. Acesta vă ajută să reevaluaţi importanţa meselor servite la timp, începând cu micul dejun", ne explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competene în fitoterapie şi nutriţie.

În acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia să evităm alimentele care favorizează oboseala şi îngreunează digestia: „Cu voinţă şi cheltuieli minime, puteţi transforma frigiderul vostru într-un laborator cu alimente sănătoase. Din regimul alimentar cu rol curativ eliminaţi smântâna, untul, ouăle prăjite, slănina, conservele, mezelurile, sosurile cu rântaş şi cartofii prăjiţi. Chiar dacă vă tentează, nu consumaţi carne grasă şi vânat, fasole uscată şi mazăre, cafea şi ceai negru foarte concentrate.

Alegeţi alimentele care ne menţin în formă, bogate în vitamine, în săruri minerale şi oligoelemente. Vitamina E diminuează oboseala şi se găseşte în uleiul de germeni de grâu, uleiul de floarea soarelui, uleiul de morun, menta proaspătă, popcornul sau fructul mango. Consumaţi fructe şi legume proaspete din belşug. Prin alcalinitatea lor, acestea neutralizează acidul lactic, „ fabricat" în organism în timpul efortului fizic. Consumaţi salate de crudităţi cu morcovi (bogaţi în betacaroten), cu ţelină ( care conţine vitaminele A, B şi C). Nu uitaţi să adăugaţi în dieta voastră şi salata verde (cu un conţinut valoros de vitamine A şi C şi minerale, precum potasiu şi fosfor). Dacă preferaţi stridiile, acestea conţin minerale-seleniu, zinc şi cupru, iar scoicile sunt o sursă de magneziu. Puţine persoane afectate de oboseala cronică ştiu că şi gălbenuşul de ou trebuie inclus în lista alimentelor revigorante, fiind o sursă de crom, dar şi propolisul care asigură organismului vitamina B3, caroten şi magneziu.

Meniu de iarnă antioboseală

Mic dejun: ceai verde cu lămâie, un iaurt, o felie de pâine integrală şi un fruct kiwi. La prânz: meniul poate să conţină salată de sfeclă roşie cu porumb, supă de legume cu lămâie, broccoli cu pătrunjel şi două clementine. La cină, consumaţi o supă de morcovi cu varză şi cartofi, un ou cu usturoi, brânză de vaci sau salată cu lămâie şi usturoi.

Un tonic care alungă oboseala cronică

Această licoare miraculoasă o preparaţi din următoarele ingrediente: Într-un litru de apă puneţi la fiert (timp de 10 minute) rădăcini şi frunze de urzică (5 linguriţe), boabe de ienuper (6 linguriţe), frunze şi flori de trifoi roşu (4 linguriţe) şi câte 3 linguriţe de flori de salcâm şi de flori de gura leului. După ce a fiert, lăsaţi decoctul să se răcească, apoi adăugaţi 50 g zahăr dizolvat în 50 g suc de lămâie şi tot atâta suc de portocală. Filtraţi băutura şi turnaţi-o într-o sticlă. După trei zile de repaus, beţi câte un păhărel dimineaţa, la micul dejun.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net