Prunele întăresc OASELE
Previn bolile cardiovasculare
Fierul, calciul, potasiul, seleniul, vitaminele A, B şi C conţinute de prune protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, dar şi a cancerului.
Întăresc oasele
Studiile recente au arătat că aceste fructe sunt numai bune pentru sănătatea oaselor, datorită faptului că sunt o bună sursă de bor, potasiu şi Vitamina K, toate esenţiale pentru a avea oase puternice.
Cresc imunitatea
O singură prună conţine aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale ca un pumn de afine, fructe considerate până acum ca fiind cele mai bogate în antioxidanţi.
Aceste fructe cresc imunitatea şi ar putea preveni apariţia a numeroase maladii, sunt de părere nutriţioniştii. Ele sunt recomandate în mod deosebit vârstnicilor, fiindcă organismul acestor persoane îşi pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi.
Curăţă organismul
Au acţiune detoxifiantă şi decongestivă pentru ficat şi sunt incluse în regimurile alimentare recomandate persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice.
Sunt energizante
Prunele au puternice calităţi energizante datorită zaharurilor pe care le conţin şi care stimulează atât sistemul muscular, cât şi pe cel nervos.
Scad aciditatea gastrică
Au capacitatea de a curăţa intestinul şi de a stimula secreţia, contribuind la scăderea acidităţii gastrice, fiind utile în gastrite şi ulcere stomacale.
Ajută tenul cu probleme
Prunele se folosesc cu succes şi în cosmetică. Măştile din fructe proaspete sunt astringente şi, de aceea, sunt indicate tenurilor cu porii deschişi. Ele se zdrobesc şi se pun pe faţă. Se lasă să acţioneze aproximativ 20 de minute.
Previn anemia
Se folosesc şi în cazul anemiilor, datorită prezenţei sărurilor de fier şi a vitaminei C, care duc la îmbogăţirea hemoglobinei din sânge. Prunele uscate îşi păstrează pentru mult timp proprietăţile, având capacitatea de a creşte nivelul hemoglobinei, astfel încât să împiedice apariţia anemiei.
Cum consumăm prunele?
Aceste fructe pot fi consumate proaspete, congelate, uscate, înglobate în cerealele cu lapte de la micul dejun sau chiar gătite. Dacă alegeţi varianta prunelor proaspete, este bine să le consumaţi cu jumătate de oră înaintea meselor principale.
Pentru tratarea anumitor afecţiuni, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau ateroscleroza, se recomandă cure de 3 zile, în care se consumă numai prune.
Citeşte şi:
Aşa întăreşti sistemul imunitar