Proprietăţile neştiute ale salcâmului. Poate trata zeci de afecțiuni

Ultima actualizare:

    Preparatele obţinute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice.Foto: pixabay.com
Preparatele obţinute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice.Foto: pixabay.com

Sezonul salcâmului se prelungeşte toată luna iunie! Delicatele flori albe răspândesc un miros inconfundabil: dulce, îmbătător şi ademenitor. Pentru mulţi dintre noi, florile de salcâm răspândesc mirosul amintirilor. În drumurile noastre, pe străzi, la marginea pădurilor, în grădini întâlnim salcâmii, iar aroma florilor de salcâm ne relaxează, alungând incertitudinile şi emoţiile cuibărite adânc în sufletul nostru.

Puţină lume ştie că florile salcâmului, folosite la prepararea multor delicatese, sunt remedii incontestabile în tratarea a zeci de afecţiuni. Leacurile preparate din florile şi din scoarţa arborelui, folosite sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură sau de ulei esenţial au efect sigur în tratamentele pe termen lung. În acelaşi timp, este foarte important să fie respectate întocmai indicaţiile unui fitoterapeut.

Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din exoticele flori de salcâm. Pentru unele tratamente, terapeuţii recomandă să recoltăm şi scoarţa. Este firesc ca în această perioadă a anului, când se recoltează florile sale cu putere tămăduitoare, să facem provizii pentru farmacia casei.

Puterile terapeutice ale florilor de salcâm

Preparatele obţinute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice. De aceea, remediile din aceste flori sunt indicate în dureri abdominale, arsuri la stomac, gastrite hiperacide, boala de reflux şi în ulcerul duodenal declanşate de stres.

Calmează tusea convulsivă

Ceaiurile din flori de salcâm sunt un remediu excelent în cazurile de tuse convulsivă, dar şi în tusea cauzată de crizele de astm, deoarece florile au efecte antispastice şi bronhodilatatoare. În astfel de afecţiuni sunt indicate infuzii (preparate dintr-o linguriţă de flori şi o cană de apă fierbinte). Ceaiul se lasă la infuzat 10-15 minute; se bea fierbinte şi îndulcit cu miere.  

Linişteşte stările de mânie

Terapia cu aromatele flori de salcâm linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm se recomandă şi în tulburări de echilibru sau de vedere.

Opinia specialistului

„Toate beneficiile oferite de preparatele din salcâm, care menţin starea de sănătate, se datorează compoziţiei chimice complexe a salcâmului ce  conţine numeroase substanţe active: taninuri, glucide, substanţe mucilaginoase, acaciină şi ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilităţii, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie.

Totodată, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor digestive şi în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă. Nu în ultimul rând, delicioasa miere de salcâm are efecte calmante şi cicatrizante (în gastrită şi ulcer), este tonică pentru sistemul nervos (nevroze) şi creşte imunitatea generală a organismului”,  precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează salcâmul

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de flori uscate la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Acoperi vasul 15 minute,  apoi strecori ceaiul şi bei câte o cană înaintea meselor principale.

Un pansament gastric în amestec cu frunze de dud: Se prepară o infuzie din flori de salcâm şi din frunze de dud (câte două linguriţe din fiecare) la o cană cu apă clocotită. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie călduţă, timp de o lună. Frunzele de dud conţin carbonat de calciu, au efect alcalinizant şi reduc hiperaciditatea gastrică.

Maceratul la rece combate irascibilitatea

Pentru a îndepărta starea de irascibilitate, s-a dovedit utilă terapia cu un macerat preparat la rece. Leacul se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită şi dintr-un pahar de 200 ml cu apă plată sau apă de izvor. Ingredientele se lasă la macerat de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, când lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineaţa, după micul dejun.

Decoctul are efect laxativ

Se fierbe o linguriţă de scoarţă într-o cană cu apă, vreme de 15 minute. Decoctul se strecoară şi se bea călduţ; se administrează câte trei ceşti pe zi.

Pentru a spori efectul alcalinizant

Pentru a spori efectul antispastic şi alcalinizant sunt recomandate amestecuri de plante ( în cantităţi egale): salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel.

Are efecte bronhodilatatoare 

Terapia cu salcâm are efecte antispastice şi bronhodilatatoare, calmează tusea spastică din bronşite, astm, tuse convulsivă; se consumă sub formă de infuzie (preparată dintr-o linguriţă de flori şi o cană de apă fierbinte; se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se consumă fierbinte, îndulcită cu miere.  

Extractul din flori proaspete combate stresul

Pentru a combate stresul, din zilele foarte solicitante, este eficient extractul din flori proaspete de salcâm. Leacul este uşor de preparat: Într-un borcan cu capac se pun flori proaspete, tocate mărunt şi miere (măsurând o lingură de flori la trei linguri de miere). Ingredientele se lasă la macerat vreme de 20 de zile. Tratamentul trebuie continuat timp de trei săptămâni, administrându-se câte două linguriţe, de trei ori pe zi. 

Terapia cu aceste flori linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm se recomandă  în tulburări de memorie, de echilibru şi de vedere.

Nu în ultimul rând, extractul are acţiune calmantă, sedativă asupra sistemului nervos, înlătură stressul şi favorizează somnul. De asemena, delicioasa miere de salcâm are efecte calmante şi cicatrizante (în gastrită şi ulcer), este tonică pentru sistemul nervos (nevroze) şi creşte imunitatea generală a organismului

Siropul de salcâm, un tonic al sistemului nervos

Ingrediente: 1,5 kg flori proaspete, 1 kg de zahăr invertit, sucul unei lămâi, două pliculeţe cu vanilie.

Preparare: Florile spălate foarte bine, se pun la fiert în apa clocotită, într-un vas foarte curat. După 20 de minute, se ia vasul de pe foc şi fiertura se lasă la macerat până a doua zi. Separat, într-un vas dezinfectat cu alcool de 70 grade, se prepară siropul din 250 ml  de apă  în care se adaugă zahărul invertit, sucul de lămâie şi vanilia.

Vreme de 10 minute, siropul trebuie să fiarbă la foc mare şi se îndepărtează toată spuma, care se formează în timpul fierberii. Peste acest sirop, se adaugă maceratul şi coaja de lămâie; siropul mai rămâne să fiarbă la foc mic, până când scade la jumătate. Siropul se toarnă cald în sticle sterilizate, după care se astupă ermetic. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.

Atenţie la efectele adverse!

Studiile de ultimă oră au evidenţiat faptul că  infuzia şi pulberea din flori de salcâm au efecte antiacide şi calmante, acţionând pozitiv asupra mucoasei digestive.

Însă, decoctul din scoarţa salcâmului trebuie folosit sub supraveghere medicală, deoarece poate avea efecte toxice.

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net