Probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele vârstnice

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Photographee.eu/ Shutterstock
Sursă foto: Photographee.eu/ Shutterstock

Sănătatea și calitatea vieții se pot schimba odată cu înaintarea în vârstă. Problemele cu care se confruntă vârstnicii sunt diverse și implică aproape întregul organism.

Probleme cu vederea

Anumite afecţiuni oculare sunt asociate cu înaintarea în vârstă. De pildă, cea mai frecventă cauză a cataractei este îmbătrânirea. Cataracta este o afecţiune care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei în care acesta de află. Drept urmare, se observă o scădere progresivă a vederii.

O altă afecţiune care apare odată cu înaintarea în vârstă este presbiopia, caracterizată prin pierderea treptată a capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere.

Glaucomul, care se manifestă prin deteriorarea nervului ochiului, fiind însoțit de tensiune oculară crescută, şi degenerescența maculară, care se caracterizează prin alterarea vederii centrale, sunt alte probleme oftalmologice care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Probleme mintale

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 15% dintre adulții de peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală. O afecțiune frecventă în rândul vârstnicilor este depresia și, de cele mai multe ori, aceasta este nediagnosticată și netratată. Deoarece depresia poate fi un efect secundar al unor afecțiuni cronice, tratarea acesteia este vitală.

Depresia poate afecta vârstnicii în multe moduri, printre care scăderea sistemului imunitar, făcându-i astfel mai vulnerabil la dezvoltarea unor afecțiuni. Exercițiile fizice regulate și interacțiunea socială sporită ajută la combaterea depresiei.

Boli cardiace

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor clasifică afecțiunile cardiace ca fiind principala cauză de deces în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Aproximativ o treime dintre bărbați și un sfert dintre femei suferă de o afecțiune cardiacă cronică. Persoanele cu tensiune arterială crescută și un nivel ridicat al colesterolului au un risc mai mare de a dezvolta o boală de inimă.

Recomandarea specialiștilor pentru a limita dezvoltarea unei boli cardiace este controlul medical anual, o dietă echilibrată și activitate fizică permanentă.

Afecțiuni ale sistemului osos

Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea osoasă scade și poate ajunge la punctul în care a sta în picioare sau a te așeza să fie cauza unei facturi. Osteoporoza apare mai ales în rândul vârstnicilor de peste 80 de ani. Însă această afecțiune apare la multe persoane vârstnice, iar gravitatea bolii se intensifică în timp.

De asemenea, artrita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul vârstnicilor. În medie, jumătate dintre adulții de peste 65 de ani suferă de o formă a acestei boli, iar durerea articulară pe care o provoacă poate eroda calitatea vieții.

Probleme cognitive

În ciuda progreselor recente în îngrijirea medicală, persoanele în vârstă încă se confruntă cu multe afecțiuni cognitive, precum Alzheimer (cea mai comună formă de demenţă), care presupun supraveghere constantă din partea familiei, prietenilor sau specialiștilor.

Aproximativ 47,5 milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă şi se estimează că numărul acestora se va tripa până în 2050. Anumite boli, precum diabetul, hipertensiunea și depresia, precum și fumatul ori abuzul de medicamente cresc riscul de a dezvolta demență.

Multe dintre aceste afecțiuni pot fi evitate sau ținute sub control cu o dietă și exerciții fizice adecvate. În plus, interacțiunea socială nu ar trebui să lipsească la bătrânețe.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net