Porumbul fiert, sursă naturală de energie

Ultima actualizare:

Deliciu al sezonului, porumbul fiert e considerat şi un adevărat medicament. Nu ai nici o restricţie, poţi consuma cât pofteşti! Fiert sau copt, cu gustul dulceag, porumbul este şi destul de săţios, oferind energie şi sănătate organismului.

Graţie conţinutului său de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizează multă energie organismului. Magneziul aflat în compozitia sa previne atacurile de inimă, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului. 

  • Elimină toxinele. Chiar dacă prin fierbere se pierde un mic procent din substanţele nutritive ale porumbului, totuşi, se păstrează o cantitate semnificativă de nutrienţi, de peste 60%. În plus, consumat în mod regulat, el ajută la eliminarea toxinelor din organism. 100 g porumb conţin: 59 calorii, 2 proteine, 10 carbohidraţi, 1 lipide, 1 fibre. 
  • Previne cancerul la plămâni. Beta-cryptoxanthin, o substanţă care se regăseşte în compoziţia porumbului (şi a fructelor cu coaja portocalie), este eficient în prevenirea cancerului la plămâni, potrivit www.garbo.ro. 
  • Efect diuretic. Fibrele din compoziţia porumbului contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea bolilor digestive. Consumat frecvent, duce la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului de colon. 
  • Scade colesterolul. Aflată şi ea în compoziţia porumbului, vitamina E participă la procesul de reînnoire a celulelor şi produce cantităţi mărite de oxigen în sânge. În plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fără sare, fără unt, porumbul este indicat în alimentaţie pentru prevenirea apariţiei bolilor de natură cardiovasculară.
  • Asigură buna dispoziţie. Vitamina B1 e responsabilă de metabolismul eficient al carbohidraţilor şi ajută la menţinerea capacităţilor cognitive, încetinind procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10% în cazul femeilor. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influenţând în bine starea psihică. Lipsa acestei substanţe duce la instalarea bolii Alzheimer.

Cum fierbem corect porumbul

Ştiuleţii de porumb se desfac din pănuşe (frunze) şi se curăţă de mătase. Atenţie, nu le aruncaţi! Alegeţi o oală încăpătoare şi puneţi pe fundul ei jumătate din pănuşe, apoi aşezaţi ştiuleţii de porumb. 

Puteţi pune şi mătasea, aceasta fiind un diuretic natural, mai ales fiartă. Peste ştiuleţi aşezăm restul pănuşelor.

Se toarnă apă peste porumb astfel încăt să acopere tot, plus 3-4 degete deasupra. Dacă nu reuşiţi să fixaţi porumbul ca să stea scufundat, aşezaţi peste el o farfurie întoarsă deasupra care să îl apese. Puteţi pune sare. Contrar unor păreri, sarea nu întăreşte porumbul, ci îi dă un gust mai plăcut. Oala se acoperă cu un capac şi se pune la fiert.

În funcţie de tipul porumbului, se ţine pe foc până la 40 de minute, de când a dat în clocot. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net