Plante şi alimente care luptă contra inflamaţiei

Considerată inamicul numărul 1 al organismului, inflamaţia este substratul îmbolnăvirilor şi al slăbirii imunităţii, iar reacţiile negative pot merge în mai multe direcţii. Pe lângă tratamentele medicamentoase, inflamaţiile pot fi tratate şi cu ajutorul plantelor şi alimentelor.

Legumele cu frunze verzi. Spanacul, varza kale şi salata verde ar trebui consumate cât mai des, deoarece sunt bogate în flavonoizi. Aceştia ajută la refacerea celulelor şi previn inflamaţia. Mai mult, vitaminele A, C şi K conţinute de aceste legume protejează împotriva stresului oxidativ. 

Uleiul de măsline extravirgin. Alimentul preferat al popoarelor mediteraneene şi, totodată, secretul longevităţii acestora, uleiul de măsline extravirgin este o sursă excelentă de polifenoli şi grăsimi mononesaturate, ceea ce îl face un puternic aliat împotriva inflamaţiei.  

Nucile. Mineralele conţinute de nuci: mangan, fier, cupru, potasiu, magneziu, zinc şi seleniu au rol antiinflamator şi efect anticancerigen. Bogate în acizi graşi omega 3 şi minerale esenţiale, ele sunt hrană pentru creier, fiind recomandate pentru reducerea inflamaţiei în corp. 

Somonul sălbatic. Împreună cu sardinele şi macroul, somonul sălbatic luptă împotriva inflamaţiei, a bolilor de inimă şi a cancerului. Şi fac acest lucru datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega 3 şi omega 6.  

Seminţele de in, cânepă şi chia. Bogate în acizi graşi omega 3, antioxidanţi, fibre, proteine şi minerale esenţiale, aceste seminţe ajută la reglarea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Ele pot fi adăugate în smoothie-uri, produse de panificaţie şi presărate peste salate, conform www.alegesanatos.ro.

Ghimbirul ajută încheieturile. Este un antiinflamator şi un antireumatic recunoscut. Reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandat adesea în artrită reumatoidă. O cană de ceai de ghimbir, după ce ai depus efort fizic, previne febra musculară şi durerea la nivelul încheieturilor. În cazul inflamaţiilor locale, de tipul luxaţiilor, se recomandă comprese cu ghimbir.

Muşeţelul alungă durerea. Datorită proprietăţilor antiseptice, muşeţelul calmează durerile şi reduce inflamaţiile. Se foloseşte extern sub formă de cataplasme şi intră în compoziţia băilor de leac. În uz intern, ajută la tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestiv. Infuzia de muşeţel se prepară din 2 linguriţe de flori la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1