Plante care opresc sângerările

Ultima actualizare:

Fie că e vorba de mici tăieturi, de rănile deschise de pe genunchii copiilor, de sângerări nazale ori gingivale sau chiar de pierderi importante de sânge la menstruaţie, plantele îţi pot veni în ajutor. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!

Organismul uman are capacitatea de a opri singur o sângerare, dacă funcţionează în parametri optimi şi dacă pierderea de sânge nu este foarte gravă: antrenează la locul afectat un număr mare de trombocite care au rolul de a coagula sângele şi de a forma un cheag. În orice situaţie în care pierderea de sânge este abundentă sau nu se opreşte în ciuda măsurilor de prim ajutor, cel mai important gest este să mergi la medic. Dacă, însă, sângerarea nu este atât de gravă, poţi să intervii cu ajutoare din farmacia verde, care stimulează coagularea mai rapidă a sângelui. 

  • Traista ciobanului. Substanţele active din frunzele, florile şi seminţele de traista ciobanului au acţiune dovedită de oprire a sângerărilor. De aceea, planta poate fi folosită şi pentru închiderea mai rapidă a rănilor, dar şi în caz de menstruaţii abundente. Extern, poţi aplica direct pe zona afectată infuzie răcită de traista ciobanului, obţinută din două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită care se lasă acoperite 10 minute. Pentru efect sporit, e bine să ai în casă tinctură de traista ciobanului, preparată din 20 de grame de plantă la 100 ml de alcool de 70 de grade, totul lăsat la macerat 8 zile. 
  • Alunul. De la alun, frunzele sunt cele mai eficiente antihemoragice. Substanţele din compoziţia lor au capacitatea de a contracta vasele de sânge, oprind sângerările, de a mări rezistenţa capilarelor şi de a combate varicele. În caz de urgenţă, poţi aplica o compresă îmbibată în lichidul obţinut din 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite de alun la un litru de apă fierbite, care se lasă la infuzat 10-15 minute şi apoi se răceşte. 
  • Pătlagina. Frunzele proaspete de pătlagină sunt nu doar bune cicatrizante şi antiinfecţioase, ci ajută şi la coagularea mai rapidă a sângelui în cazul unei răni deschise. Le poţi aplica direct sub formă de compresă sau poţi face o infuzie din 1-2 linguriţe de frunze la o cană cu apă. Laşi la infuzat 10 minute, după care aplici lichidul răcit direct pe zona afectată, cu ajutorul unui pansament steril. 
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net