Pericolul ascuns în dietele fără gluten

paine.jpg

paine, produs fara gluten, intoleranta la gluten, dieta, regim
Menţiunea „ fără gluten” nu e o garanţie că produsul respectiv este mai sănătos.
www.clicksanatate.ro

Pâinea noastră cea de toate zilele este din ce în ce mai controversată, iar glutenul principalul motiv de discordie între nutriționiști. Indiferent de culoarea ei, că are semințe sau nu, pâinea din dieta fără gluten este astăzi un moft sau o necesitate?

Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranța la gluten, boala celiacă, afecțiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.

Cum testezi intoleranța la gluten?

Cel mai bun mod de a afla dacă ai intoleranţă la gluten este să ții o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 -3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările care au loc cu organismul tău. Sau poţi încerca  testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.

Opinia specialistului

Nutriționista Mihaela Bilic consideră că „a mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulţime. Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menţinerea siluetei. Mai avem puţin şi vom deveni cu toţii intoleranţi la gluten, spre satisfacţia laboratoarelor de analize medicale, dar şi a producătorilor din industria alimentară.”

În cazul în care ești preocupat de influența glutenului asupra sănătății tale trebuie să știi că poți să înlocuiești pâinea cu mămăligă, iar mențiunea din ce în de mai des găsită pe produsele din comerț „ fără gluten” nu înseamnă că produsul respectiv este mai sănătos sau mai bun pentru organismul tău.

Poți să faci turtițe din orez și porumb.

Nu este niciun secret că pâinea îngrașă

Orice exces alimentar reprezintă un pericol pentru sănătatea ta. Mai ales amidonul folosit la coacerea și creșterea produselor de panificație. Acesta ajunge extrem de repede în tractul digestiv întrând în sânge sub formă de glucoză, care ajută la creșterea nivelului de zahăr din sânge.  Nivelul glicemic va scădea brusc după un interval foarte mic de timp și va apărea brusc senzația de foame.

Află pe clicksanatate.ro cum recunoști intoleranța la gluten!

Personalitatea este influențată de preferințele culinare

Ce faci dacă ai mâinile crăpate

 

 

Loading...
 
 

Citește și