Pepenele galben, mai sănătos decât cel roşu

Citeste tot despre: 

Imaginează-ţi o întrecere între pepeni – cel galben şi cel verde. Câştigă nu cel mai gustos sau mai arătos, ci cel mai sănătos. Revista „Click! pentru femei“ a comparat cele două fructe delicioase şi îţi spune ce avantaje are fiecare.

Probe obligatorii

 Proba caloriilor. La capitolul calorii - atât de sensibil, atunci când ţii o cură de slăbire - câştigă pepenele verde, cu 46 kcal, faţă de cele 53 kcal ale dulcelui pepene galben. Prin urmare, 0-1 în favoarea lubeniţei.

Proba proteinelor. De data asta, pepenele galben îşi adjudecă proba: o cană îţi oferă 31 g de proteine, faţă de o cană cu penene verde - doar 0,94 g! Scor egal 1-1.

Proba fibrelor. Importante în dietele de orice fel, fibrele sunt mai întâlnite în zestrea cantalupului - 1,4 g - decât în cea a „verdelui" - 0,6 g. Scor 2-1!
Probe eliminatorii

Calciu. Acest mineral esenţial pentru organism e furnizat în cantitate mai mare de pepenele galben - 14 mg, faţă de 11 mg ale pepenelui verde. Scor 3-1 - cantalupul începe să se detaşeze de concurentul său!

Un kg de pepene galben costă între 2,5 lei şi 4 lei

CLIIMA20130718_0086_1.jpg

Un kg de pepene roşu costă între 1 lei şi 3 lei

Magneziu. Stimulează imunitatea şi se găseşte în concentraţie mai mare în penelele galben - 19 mg, faţă de 15 mg din pepenele verde. Scor 4-1!

Potasiu. Ambii pepeni sunt o sursă de potasiu, care stimulează funcţionarea muşchilor şi nervilor, menţine echilibrul acido-bazic din organism şi scade riscul hipertensiunii arteriale. Dar... cantalupul este din nou în frunte, cu cantitatea de 417 mg, faţă de lubeniţă, doar cu 172 mg

Zinc este cel care îţi menţine sistemul imunitar la cote înalte, e mai bogat în cantalup - 0,28 mg - decât în lubeniţă - 0,15 mg

Fosfor. Acest ingredient necesar unor oase zdravene e furnizat, în măsură mai mare (23 mg) de „galben" decât de „verde" (17 mg).

Substanţe nutritive

- Vitamina C. Faimosul antioxidant e furnizat în cantitate mai mare de cantalup - 57,3 mg versus 12,5 mg (8-1).
- Niacină. Face parte din gupa vitaminelor B, ajută la reducerea colesterolului şi e furnizată în cantitate mai mare de... cantalup! (1,174 mg versus 0,274 mg).
- Vitamina A. "Ingredient" obligatoriu al unei bune sănătăţi a ochilor, vitamina A se găseşte în cantităţi de 6 ori mai mari în pepenele galben (5276 UI, unităţi internaţionale, versus 876 UI).
- Vitamina K. Ajută la colagularea sângelui şi la menţinerea oaselor sănătoase - şi e furnizată în cantitatea mai mare de cantalup (3,9 micrograme versus 0,2 micrograme).

Scor final: Pepene galben-pepene verde: 12-1.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1