Pătează dinții apa de gură? Cât de recomandată este de medicii stomatologi

apa-de-gura.jpg

Atenție la apa de gură pentru că pătează dinții!
Atenție la apa de gură pentru că pătează dinții!

După fiecare periaj, mulți dintre noi folosesc apă de gură. O găsim la farmacie sau pe rafturile marilor magazine în sticluțe, în diverse culori. Medicii stomatologi spun că are beneficii, dar și dezavantaje, printre care și faptul că ne pătează dinții.

Folosim apa de gură pentru a ne menține respirația proaspătă și pentru a elimina diferite bacterii periculoase din cavitatea orală. Ea nu înlocuiește periajul în nici un fel, ci doar vine să-l completeze.Utilizarea ei vine însă cu o serie de beneficii și dezavantaje. Iată cât de recomandată este de medicii stomatologi și dacă pătează dinții!  

Benefiicile apei de gură

Apa de gură dezinfectează zonele greu accesibile

Un prim beneficiu al apei de gură este acela că ea ajunge în locuri greu de abordat cu periuța dentară, dezinfectând astfel zona respectivă.

Periuța de dinți, oricât de performantă ar fi, nu poate curăța eficient toate suprafețele dentare.

Atunci apa de gură, folosită în completarea periajului corect realizat, reprezintă un pas important în rutina de îngrijire a dinților;

Apa de gură ne poate salva de respirația urât mirositoare

Pentru cei ce suferă de halitoză (respirație urât mirositoare), apa de gură poate fi de un real ajutor, diminuând disconfortul social trăit de acești pacienți.

Atenție însă! Nu întotdeauna respirația urât mirositoare are ca sursă cavitatea orală. Uneori cauza poate porni din tractul digestiv;

Fluorul și clorhexidinei din apa de gură, dezinfectanți puternici

Clorhexidina, unul din cei mai cunoscuți dezinfectanți de uz dentar, are ca efect și reducerea cantității de placă bacteriană depusă și implicit a tartrului.

sorina-stroe-medic-stomatolog.jpg

Medicul stomatolog Sorina Stroe spune că apa de gură trebuie folosită cu pauze
Medicul stomatolog Sorina Stroe spune că apa de gură trebuie folosită cu pauze

”Ca efect benefic menționez aici reducerea incidenței gingivitei, atunci când folosirea apei de gură este acompaniată de obiceiuri corecte de igiena dentară. De asemenea, multe ape de gură conțin fluor, care remineralizează smalțul dentar, scâzand astfel prevalența cariilor”, explică medicul stomatolog  Sorina Stroe.

Dezavantajele apei de gură

Pătează dinții

Tot ea atrage atenția că apa de gură pătează dinții.

”Cei mai buni dezinfectanți de uz dentar, de genul clorhexidinei, și, mai ales, combinații ale lor în timp, folosiți neîntrerupt, pătează dinții. Sigur că petele se curăță foarte ușor printr-o ședință de igienizare, dar sunt inestetice între timp”, spune Stroe;

Elimină și bacteriile folositoare

Un alt aspect extrem de important este că în cavitatea orală se află multe bacterii, bune și rele. În cazul unui pacient sănătos, aceste bacterii trăiesc într-un echilibru ce întreține starea de sănătate a acestuia. Acele ape de gură care promit că distrug 99.99% din bacterii de fapt nu ajută deloc, ci mai degrabă încurcă.

Asta pentru că așa cum le distrug pe cele rele, le vor distruge și pe cele bune, cu roluri importante în diverse funcții;

Folosim sau nu apa de gură?

Ca în multe alte domenii, important este echilibrul și măsura. De aceea e bine să folosim cu pauze apa de gură, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog.

Evitați apele de gură cu alcool care usucă mucoasele, creând o senzație neplăcută.

O igienă corectă e unul din ingredientele cele mai importante pentru o bună sănătate orală, asociat cu vizitele regulate la dentist.

Citește și: 

Apa de gură te lasă fără permis

Prepară-ți apa de gură acasă. Îndepărtează placa și tartrul în numai 1 minut

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1