Obişnuieşte-l de mic cu mersul la stomatolog!

stomatolog12_sanatate-l.jpg

Statisticile arată că 7 din 10 copii care ajung la stomatolog pentru tratarea unei simple carii au, de fapt, probleme grave

România se află în coada clasamentelor privind consumul pastei de dinţi pe cap de locuitor sau numărul consultaţiilor anuale stomatologice, dar fruntaşă atunci când vine vorba despre numărul cariilor în rândul copiilor. Statisticile arată că 7 din 10 copii care ajung la stomatolog pentru tratarea unei simple carii au, de fapt, probleme grave. Dr. Diana Marin, medic pedodont, ne spune cum putem avea grijă de dinţii copiilor noştri.

Click!: De la ce vârstă trebuie să duci copilul la stomatolog?

Dr. Diana Marin: E indicat ca prima vizită să fie făcută atunci când apar primii dinţi. Părinţii trebuie să ştie că de la vârste mici, de până în 1-2 ani, cea mai frecventă problemă cu care se confruntă copiii este „caria de biberon”, care apare atât din cauza alimentaţiei (copilul practic adoarme cu „mâncarea” în gură şi nu mai e spălat pe dinţi), cât şi din cauza unui periaj deficitar. Părinţii trebuie să se obişnuiască cu ideea că şi dinţii de lapte trebuie trataţi, chiar dacă se schimbă, deoarece ei pot da complicaţii sau îi pot strica şi pe cei permanenţi. 

Ce riscă un copil care nu ajunge la control?

Cu cât amânaţi mai mult vizita la stomatolog, cu atât creşte riscul apariţiei cariilor sau a altor probleme dentare. Apoi, odată ce ajunge la doctor cu durere sau disconfort, copilul va fi mult mai reticent şi mai puţin cooperant. În plus, dacă apare abcesul (o infecţie nelocalizată), ea afectează chiar şi dintele definitiv ce urmează să iasă în acel loc, va intra în circulaţia sanguină şi va ajunge la organe precum ficatul, rinichii.

Cum îi ajuţi să-şi depăşească frica?

Tuturor copiilor le e frică de durere. Să nu-i doară nimic, asta e tot ce-şi doresc. Părinţii trebuie să le explice că nu li se va întâmpla nimic rău şi că astfel scapă de eventualele dureri viitoare. Pot recurge la diverse recompense, la final, pentru a-i motiva pe viitor. Copilul trebuie să aibă încredere în tot ce se întâmplă în jurul lui, trebuie să i se explice cu sinceritate ce i se va face acolo, iar medicul va fi prezentat ca un personaj pozitiv, care îl ajută.

Loading...