Nu te lăsa păcălit de alimentele light!

Produsele dietetice sunt la modă în ultimele decenii. Ce înseamnă produse light şi de ce trebuie consumate cu grijă, află mai jos.

Auzim deseori în reclame sau vedem pe eticheta produselor „0% grăsimi", „0% zahăr", „0% calorii". Termenul „light" ­este speculat la maximum de firmele de băuturi răcoritoare şi de alimente. Un produs light nu înseamnă însă că dacă îl consumi la discreţie nu te vei îngrăşa.

Rezultatele studiilor arată exact contrariul: deşi sunt recomandate în dietă, pot aduce kilograme în plus. Deseori, produsul cu 0% grăsimi are adaos mai mare de zahăr ori invers.

Fără zahăr, dar cu mai multe calorii

În alimentele light, zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, gen aspartam (E 951), iar grăsimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale cu 0% calorii. Light înseamnă că din unele alimente este înlocuit zahărul, din altele grăsimile.

De exemplu, un iaurt fructat cu 0% grăsimi, de numai 125 g, îţi vine să crezi că poate aduce mai multe calorii decât unul cu 2,8% grăsimi? De vină sunt fructele, ­care măresc numărul glucidelor (zahărului).

Băuturile răcoritoare cu 0% calorii pot îngrăşa

În cazul sucurilor fără calorii, lucrurile stau altfel. Când suntem la dietă, bem numai sucuri light şi ne întrebăm de ce nu dăm niciun gram jos. Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue au studiat acest efect. Ce-au descoperit ne explică Susan Swithers, coordonatoarea studiului:

„Gustul alertează corect corpul, care se aşteaptă să primească mai multe calorii, dar când aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Alimente care doar imită gustul, dar nu oferă şi caloriile implicite, perturbă, în cele din urmă, organismul".

Din moment ce în corp nu se instalează senzaţia de saţietate, dată de calorii, şi nici nu se activează procesul de ardere a caloriilor, tindem să mâncăm sau să bem mai mult.

Află mai multe pe clicksanatate.ro


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1