Nu mănânci şi nu poţi dormi? Suferi de depresie

Ultima actualizare:

    Nu trebuie să tragem de noi şi să ne ascundem sub aparenţa că „totul este în ordine”.
Nu trebuie să tragem de noi şi să ne ascundem sub aparenţa că „totul este în ordine”.

O pasă proastă, un moment de tristeţe. Am trecut cu toţii prin asta, mai ales toamna. Şi totuşi, de cele mai multe ori nu este vorba despre o simplă tristeţe, ci de o boală gravă, care afectează în acest moment 350 de milioane de oameni din întreaga lume.

„Un sentiment prelungit de tristeţe, care persistă două săptămâni sau mai mult", aceasta este definiţia oficială a depresiei.

E normal, totuşi, să trecem prin pase proaste? Mai ales acum, toamna, când zilele sunt mai scurte, soarele străluceşte mai puţin, iar gândurile negre ne vizitează din ce în ce mai des? Unde se termină melancolia de toamnă şi începe depresia?

„Vorbim despre depresie atunci când nu ne mai putem bucura de nimeni şi de nimic, nu mai putem nici să râdem, nici să plângem", spune psihologul Ursula Nuber, citată de cotidianul german Bild.

„Persoanele afectate au probleme cu somnul, mănâncă fie prea puţin, fie prea mult, se mişcă parcă în reluare, reuşesc foarte greu să ducă la îndeplinire sarcinile zilnice - cum sunt cumpărăturile sau spălatul părului -, iar viaţa li se pare lipsită de sens. Unele simptome se pot manifesta mai puţin vizibil, însă cel mai evident este faptul că aceste persoane nu se mai bucură de nimic", ­explică specialistul.

Ce NU trebuie să facem?

Categoric, nu trebuie să tragem de noi şi să ne ascundem sub aparenţa că „totul este în ordine". Cei mai ­mulţi depresivi muncesc şi mai mult, îşi asumă şi mai multe sarcini, depun tot mai mult efort, iar prin asta îşi fac mai mult rău.

De asemenea, este indicat să evităm luarea unor decizii radicale, cum este schimbarea locului de muncă sau părăsirea partenerului de viaţă, pentru că depresia nu e deloc un sfetnic bun.

Ce trebuie să facem?

Este foarte important să ne acceptăm depresia. Acesta este semnul că în viaţa noastră lucrurile nu merg aşa cum ne-am fi dorit. Prin urmare, boala poate fi şansa noastră de a schimba direcţia, de a ne schimba.

Numai că, pentru a ne da seama ce şanse ascunde această afecţiune, avem nevoie de sprijinul unui specialist. Un psihoterapeut ne poate ajuta să identificăm comportamentele dăunătoare şi tiparele de gândire negative, să găsim sursa depresiei şi, într-un final, să ne vindecăm.

Testul care îţi spune dacă suferi de depresie

Răspundeţi sincer la întrebările de mai jos:

1, Mă întreb din ce în ce mai des dacă viaţa mai are vreun sens.

2. Am senzaţia că nu mă mai interesează nimic.

3. Când mă gândesc la viitor, mă simt lipsit de speranţă.

4. Mă simt singur chiar şi atunci când sunt în compania altor persoane.

5. Trebuie să depun eforturi uriaşe ca să fac chiar şi cele mai simple lucruri.

6. Mă simt la fel de epuizat chiar dacă am avut câteva zile libere.

7. Sufăr de tot felul de afecţiuni cărora medicii nu le-au dat de capăt (dureri de spate, migrene, dureri articulare).

Atenţie! Dacă răspunsul la aceste întrebări este DA, este posibil să suferiţi de depresie. Trebuie să cereţi cât mai curând ajutorul unui specialist!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net