Noutăți referitoare la secretul longevității

Ultima actualizare:

    Longevivii nu merg la salăfoto: Pixabay
Longevivii nu merg la salăfoto: Pixabay

Speranța de viață și secretul longevității semenilor noștri, din numeroase zone geografice, sunt teme care, de sute de ani, au trezit interesul a mii și mii de locuitori ai planetei. Studiile pe această temă precizează că speranţa medie de viaţă la nivel mondial s-a dublat în ultimii 200 de ani și aceasta a crescut cu doi ani în fiecare deceniu.

Cercetările pe această temă susțin că o creștere semnificativă a speranței de viață din ultimul secol a fost determinată de îmbunătăţirea condițiilor de trai și a calității serviciilor medicale.

Concluzii referitoare la creșterea speranței de viață

Cercetările recente au scos în evidență concluzii semnificative referitoare creșterea speranței de viață. Desigur, statisticile realizate în această privință  menționează și România unde speranţa de viaţă la naştere, în 1900, era de numai 36,4 ani. S-a constatat că secolul al XX-lea a fost martorul unui progres imens, pentru că în intervalul 1974-1975 speranța de viață crescuse la 69,3 ani. Anul 2011 prezintă, de asemenea, o creștere semnificativă a acestei coordinate care a atins o speranță medie de viață de 73,98 de ani (cu 70,5 ani în cazul bărbaţilor şi 77,6 ani în cel al femeilor).

Este semnificativă analiza Forumului Economic Mondial care a prezentat în ultima ediţie a raportului Global Competitiveness, o analiză importantă care prezintă numeroase aspecte, printre care speranţa de viaţă a cetăţenilor din 144 de state.

Vâlcenii trăiesc mai mult

Referitor la longevitatea în rândul românilor, cea mai mare speranţă de viaţă o au locuitorii judeţului Vâlcea. Locuitorii Capitalei se clasează pe locul secund în acest top, cu o speranță de viață de 75,89 de ani și sunt urmați de brașoveni a căror speranță de viață este de 75,27 de ani.

Experţii au şi o explicaţie pentru aceste date. Locuitorii din Vâlcea sunt ajutați de aerul mai puţin poluat şi de apele sulfuroase din zonă.

Factorii care susțin longevitatea

În privința speranței de viață, experții sunt interesați și de factorii care susțin longevitatea. În rândul europenilor, un exemplu semnificativ ni-l oferă grecii, locuitorii din insula Ikaria. Locuitorii acestei mici insule din Grecia trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât ceilalţi locuitori din vestul Europei. Curioşi să descopere secretul unei vieţi mai lungi, jurnaliştii de la BBC au mers pe insula Ikaria. În ultimul timp doctori şi oameni de ştiinţă au încercat să cunoască adevărul despre această insulă situată aproape de ţărmul Turciei.

Grecii din insula Ikaria și ”Zona albastră”

De sute de ani, insula este cunoscută ca o destinaţie cu efecte benefice asupra sănătăţii, datorită izvoarelor naturale fierbinţi. De curând, insula Ikaria a fost identificată de National Geographic ca fiind una dintre puţinele aşa-numite „zone albastre“, pentru că locuitorii se bucură de longevitate. Asemenea locuri se întâlnesc şi în Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia) şi în Loma Linda (California). Studiul cel mai important privind Ikaria a fost realizat de Universitatea din Atena, asupra rezidenţilor de peste 65 de ani. În medie, cei 8.000 de locuitori trăiesc cu 10 ani mai mult decât restul europenilor şi au o stare de sănătate mult mai bună.

Viața locuitorilor Ikariei, influențată de mai mulți factori

Viaţa îndelungată a locuitorilor Ikariei poate fi influenţată de o mulţime de factori: 

  • ei au o dietă bogată în peşte şi în legume, carnea fiind consumată în cantităţi reduse;
  • şase din zece persoane care au depăşit vârsta de 90 de ani sunt încă active din punct de vedere fizic, comparativ cu un procent de doar 20% în alte părţi ale lumii;
  • mâncarea este gătită cu ulei de măsline;
  • multe persoane vârstnice fac zilnic un ceai din salvie, cimbru, mentă sau muşeţel, îndulcit cu miere de albine;
  • cercetătorii consideră că şi factorii ce ţin de mediul de viaţă sunt semnificativi: numărul fumătorilor pe insulă este relativ scăzut, somnul de după-amiază este respectat cu sfinţenie, ritmul de viaţă este unul lent, iar oamenii socializează frecvent cu familia şi cu prietenii, consumând cantităţi moderate de vin.

Christina Chrysohoou, medic cardiolog în cadrul Universităţii din Atena, s-a ocupat cu stilul de viață din Ikaria şi susţine că şi locuitorii suferă de boli întâlnite peste tot în lume, precum cancerul sau problemele cardiovasculare, însă la o vârstă mult mai înaintată. „Ikaria ne oferă oportunitatea de a studia motivul pentru care aceşti oameni se bucură de efecte benefice. Nu putem evita aceste boli, însă dacă vârsta medie pentru afecţiunile cardiovasculare este între 55 şi 60 de ani, în Ikaria acestea apar cu 10 ani mai târziu“, a explicat medical cardiolog pentru BBC.

Contează viața de fiecare zi

Un locuitor vârstnic al insulei, George, a împlinit vârsta de 102 ani. El spune despre stilul său de viață: ”Nu mănânc hrană procesată, nu fumez şi nu mă stresez. Nu mă îngrijorează moartea: ştiu că oricum toţi ajungem acolo, dar contează viața de fiecare zi”.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net