Medici de renume susțin că există și tratamente nefolositoare

ciao_.ro_.jpg

Un dialog contructiv între medic și pacient este benefic pentru ambele părți
Sursa foto: ciao.ro

În epoca medicinei avansate, medicii sunt tentaţi să recomande pacienţilor proceduri, teste şi tratamente variate, chiar dacă nu sunt necesare. Din această cauză, specialiştii, cercetători de renume, susţin că la insistenţa pacienţilor, medicii sunt tentaţi să prescrie tratamente nefolositoare

În mod îngrijorător, unele dintre acestea pot avea chiar un efect dăunător. „De multe ori le repet pacienţilor mei că cel mai bun instrument  pe care-l avem la dispoziţie este timpul. Când nu ştim ce să facem, e mai bine să nu luăm decizii pripite,  doar de dragul de a face ceva. Doctorii se pripesc uneori să recomande teste şi proceduri, la insistenţa pacienţilor, proceduri care pot face  mai mult rău”, susţine dr. David Katz, un cunoscut nutriţionist şi cercetător din cadrul Centrului de Cercetări şi Prevenire al Universităţii Yale. Dr. Katz este nemulţumit şi de contradicţiile ştiinţifice privind  ponderea glucidelor, lipidelor şi proteinelor în alimente care, în opinia sa, sunt de-a dreptul năucitoare. Totodată, apreciatul nutriţionist este revoltat de popularitatea dietelor- minune, promovate prin intermediul mass-media. Aceste diete reprezintă o nedreptate periculoasă, deoarece, în această privință,  nu se efectuează studii riguroase pe termen lung.

Despre tratamentele neeficiente, dr.Richard J. Baron, Preşedintele Fundaţiei Consiliului American de Medicină Internă susţine un punct de vedere asemănător: „Un pacient poate să spună: Sufăr şi trebuie să faceţi ceva în privinţa asta, iar acest lucru pune presiune enormă pe doctori. În acest caz, rezultatul este nedorit: este vorba despre tratamente nefolositoare, iar un exemplu concludent este şi prescrierea de antibiotice pentru o răceală. Cu siguranţă, un astfel de tratament nu va ajuta, chiar ar putea să declanşeze o reacţie alergică, candida sau diareea, ca să nu mai pomenim de dezvoltarea unei rezistenţe  la antibiotice” menţionează dr. Richard Baron. Pentru a evita astfel de tratamente şi de teste nefolositoare sau periculoase, specialiştii care împărtăşesc aceste puncte de vedere sunt de părere că, în orice context, este foarte importantă o cooperarare susţinută medic-pacient. Într-un context de acest fel, medicul poate să identifice mai bine un tratament util.  

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1