Mănâncă dovleac şi vei vedea mai bine

Ultima actualizare:

Fără grăsimi şi cu puţine calorii, dar plin de vitamine şi fibre, dovleacul ajută organismul în lupta cu mai multe boli. Cel mai popular aliment al toamnei, preferat şi de Halloween, poate fi inclus în numeroase reţete sănătoase.

Nutrientul necesar sistemului imunitar, vitamina C, se găseşte din plin în dovleac, alături de antioxidanţi şi beta-caroten. Pulpa de dovleac conţine vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin ulei, protide, lecitina, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice. Seminţele lui ajută la eliminarea viermilor intestinali, pot vindeca prostate, dar sunt recomandate şi copiilor, pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice. Uleiul extras din seminţele de dovleac reglează activitatea hormonală, cea nervoasă, fiind un detoxifiant natural. Iată de ce e bine să mănânci dovleac!

  • Face vederea mai bună. Doar 100 de grame de dovleac conţin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient esenţial sănătăţii ochilor. Alimentul mai furnizează din plin şi carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară vederii optime. 
  • Ajută la scăderea în greutate. Sursă importantă de fibre, menţine starea de saţietate în timp, în schimbul unui număr foarte mic de calorii. Dietele bogate în fibre ajută oamenii să mănânce mai puţin, potrivit studiilor de specialitate.
  • Reduce colesterolul rău. Seminţele de dovleac furnizează din abundenţă fitosteroli, chimicale din plante care diminuează nivelul colesterolului LDL, deci protejează suplimentar sistemul cardiac.
  • Îmbunătăţeşte starea de spirit. Seminţele de dovleac sunt bogate în antioxidantul triptofan, un aminoacid important în producţia serotoniei, unul dintre hormonii care reglează starea de spirit.
  • Te reface după efort fizic. Potasiul din dovleac ajută organismul să îşi recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăseşte într-o cantitate mai mare în dovleac decât în banane.
  • Protejează pielea. Antioxidanţii din dovleac, în special carotenoizii, au grijă ca celulele pielii să nu fie atacate de acţiunea radicalilor liberi, deci să îmbătrânească prematur sau să sufere modificări patogene, conform www.sfatulmedicului.ro.
image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net