Mai puţin zahăr în meniu!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Considerat drog al omului modern, zahărul trebuie consumat cu moderaţie. Limita este uşor depăşită însă din cauza zahărului ascuns în numeroase produse procesate. Citeşte mai multe despre efectele negative ale zahărului în numărul din iulie Click! Sănătate!

Există zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care eliberează imediat energie în corp, şi glucide lente (amidonul), cu absorbţie treptată. „Zahărul nu constituie un aliment de o mare calitate sau complexitate nutriţională, este doar o sursă de energie acceptabilă în nişte limite şi într-un context global bun (la persoane tinere, active, cu psihic bun, cu viaţă ordonată, cu un orar de somn adecvat, fără probleme de sănătate, nefumătoare etc.)”, afirmă medicul Adrian Copcea.   

Nu mai mult de 6 linguriţe pe zi!

Consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă noi recomandări. Astfel, dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puţin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătăţii. Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantităţi mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 linguriţe. De exemplu, 1 doză de băutură carbogazoasă poate conţine şi 10 linguriţe de zahăr, iar 1 lingură de ketchup are în jur de 4 g de zahăr. 

5 efecte nefaste ale excesului de zahăr

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net