Mai ales în sezonul rece, grepfrutul este fructul care ne protejează sănătatea

Ultima actualizare:

    Speciașiștii recomandă  să consumăm zilnic o jumătate de grepfrupt foto: Pixabay
Speciașiștii recomandă să consumăm zilnic o jumătate de grepfrupt foto: Pixabay

Pentru vigoarea organismului și efectul dovedit anti-îmbătrânire, mai ales în sezonul rece, nutriționiștii ne recomandă să consumăm, zilnic, măcar o jumătate de grepfruit! Acest fruct conține o cantitate importantă de vitamina B5, benefică pentru piele, sistemul imunitar, pentru păr și unghii.

Indiferent de soi, grepfruptul alb, galben, roz sau roşu aprins este bogat în beneficii pentru sănătate. În același timp, acest fruct ameliorează senzaţia de foame, reduce nivelul colesterolului şi ne oferă e un aport important de fibre.

Opinia experților despre grepfrut

Grepfrutul are un gust aparte, mai acrișor, iar consumatorii  de portocale , obișnuiți cu aroma și dulceața acestui fruct se pot adapta cu dificultate la o dietă cotidiană cu grepfrupt. Totuși, experții în nutriție insistă să introducem în dieta cotidiană măcar o jumătate de grepfruit. Mai mult, deși grepfrutul este un aliment deosebit pentru micul dejun, poate fi o gustare benefică, săracă în calorii, care hidratează și energizează organismul pe parcursul zilei.  

Beneficiile Vitamina B5 din compoziția grepfrutului

Nutriționiștii menționează ce beneficii ne oferă consumul acestui fruct care conține o cantitate  importantă de vitamina B5, benefică pentru păr, piele, unghii și sistemul imunitar. În același timp, studiile au scos la iveală că vitamina B5 în combinație cu flavonoidele și antioxidanții din fruct  are un efect dovedit anti-îmbătrânire. De aceea, nutriționiștii ne recomandă ca în sezonul rece să consumăm zilnic o jumătate de grepfrupt.

Efectul grepfruitului

Pentru sănătate, grepfruptul mai oferă un avantaj: fructul poate să inhibe o enzimă prezentă în intestin (enzima numită CYP3A4-chiar dacă şi alte fructe acționează astfel, efectul grepfrutului este evident) deoarece joacă un rol cheie în descompunerea anumitor medicamente în organism.

Grepfrutul poate să accelereze  scăderea în greutate

Studii importante au arătat că persoanele care mănâncă jumătate de grepfrut proaspăt sau beau suc de grepfrut înaintea fiecărei mese slăbesc mai mult decât cei care nu procedează așa. Chiar dacă nu toate studiile confirmă aceleaşi beneficii care se referă la slăbit, cercetătorii urmăresc cu atenție dacă efectul se datorează exclusiv grepfrutului – sau consumului unui aliment sărac în calorii, în general. Fructele şi legumele ar trebui să facă parte din strategia celor care vor să piardă în greutate. Sigur, 100%, grepfrutul oferă multe substanţe nutritive şi hidratare pentru foarte puţine calorii.

Grepfrutul poate reduce nivelul colesterolului rău

Un grepfrut pe zi poate reduce nivelulul colesterolului rău (LDL) cu până la 15, 5%, potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry în anul 2006. În studiu, cercetătorii au analizat 57 de pacienţi cu vârste cuprinse între 39 şi 72 de ani, care aveau valori ridicate ale colesterolului şi trecuseră printr-o operaţie de bypass din cauza problemelor cu inima. Timp de o lună, o parte dintre ei au consumat grepfrut zilnic (fie roşu sau alb) în timp ce restul, din grupul de control, nu au consumat acest fruct.Primul grup, mai ales cei care au consumat grepfrut roşu, au înregistrat o scădere a nivelului colesterolului. Colesterolului LDL este un tip de grăsime care se acumulează în artere şi creşte riscul unui atact cerebral vascular. Însă, cei care iau  un medicament ce  reduce colesterolului nu trebuie să adăuge în dieta lor grepfrut: Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a emis un avertisment în privinţa interacţiunilor cu astfel de medicamente.

Grepfrutul poate întări sistemul imunitar

Dozele importante de vitamine  A şi C au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Există studii care indică deficienţa de vitamina C (şi alţi micronutrienţi) ar putea dăuna sistemului imunitar, mai ales  la  vârstnici).  Grepfrutul nu previne răceala, dar vitaminele din compoziție ar putea ameliora simptomele şi ar scurta durata răcelii.

Grepfrutul poate reduce nivelul trigliceridelor

Există încă un motiv pentru care grepfrutul poate fi bun pentru inimă – reduce nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt un alt soi de grăsimi ( ca și colesteroli rău LDL – care pot bloca arterele). Acelaşi studiu a arătat că un grepfrut pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor cu până la 27%.  Grepfrutul roşu, în special, a înregistrat cele mai bune rezultate când vine vorba de reducerea valorii trigliceridelor.

Grepfrutul poate reduce tensiunea arterială

Consumul de grepfrut poate contribui la reducerea valorilor tensiunii sistolice cu până la 5 puncte. Efectul asupra tensiunii arteriale s-ar putea datora nivelului ridicat de potasiu, care neutralizează efectul negativ al sodiului. Însă, nu trebuie să mâncăm  grepfrut dacă folosim medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale. Unele medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi Nifediac şi Afeditab (ambele nifedipină) pot fi periculoase în combinaţie cu grepfrutul, atrage atenţia FDA.

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net