Laptele de soia, o alternativă bună pentru cei cu intoleranță la lactoză

lapte-soia.jpg

lapte si boabe de soia
Laptele de soia, o alternativă bună pentru vegetarieni sau pentru cei cu intoleranță la lactoză
foto: pixabay.com
Citeste tot despre: 

Sucul de soia, denumit impropriu lapte de soia, este un produs 100% vegetal. Este format din apă și boabe de soia fierte. Are calități nutritive deosebite și o concentrație remarcabilă de acizi grași nesaturați și de fitoestrogeni.

Aportul energetic al laptelui de soia este moderat. Un pahar de 200 ml are circa 70 kcal. Procentul de materie grasă este de numai 2%, asemănător cu al laptelui semidegresat. Laptele de soia conține o cantitate mică de Omega 3 și nu are colesterol.

Un alt avantaj este că acest produs conține glucide complexe și fibre vegetale, nu și lactoză. În stare brută, laptele de soia este sărac în calciu și nu are vitamina D, două elemente benefice în perioada de creștere.

Laptele de soia este foarte consumat în Asia. Terapeuții nu recomandă înlocuirea totală a laptelul animal cu cel vegetal. Totuși, cel de soia permite diversificarea alimentației și ne oferă acizi esențiali.

Impactul laptelui de soia asupra organismului

Este un aliment alternativ util în anumite situații

- în prevenirea maladiilor cardiovasculare și în lupta împotriva excesului de colesterol

- în cazurile de intoleranță la lactoză, însă este necesară suplimentarea de calciu și vitamina D

- în perioada de menopauză, fitoestrogenii din laptele de soia ajută la ameliorarea neplăcerilor 

Rețetă cu lapte de soia

Puneți zmeură, coacăze și o banană tăiată într-un blender, adăugați lapte de soia și de migdale. Dacă este nevoie, îndulciți cu miere și consumați imediat.

Loading...

Citește și

  • lapte soia bautura beneficii sanatate

    Laptele de soia devine o băutură din ce în ce mai populară în afara cercurilor vegetariene și vegane. Soia este de obicei prezentată ca singura proteină completă care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. De aceea este recomandat să fie consumată de mai multe ori pe săptămână.

  • Vegetariană de ani buni, Irina Loghin a adoptat un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, iar sportul a ajutat-o să se menţină în formă. Printre mâncărurile sale preferate se numără cele pe bază de soia. Artista ne dezvăluie secrete din bucătărie.