Lămâile, în topul surselor de antioxidanţi

Ultima actualizare:

Te simţi uneori lipsit de energie? Mai ales în perioadele călduroase? Este foarte posibil ca organismul tău să aibă nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanţi. Iată ce poţi adăuga în meniul tău zilnic, astfel încât să treci cu bine peste această problemă.

Lămâie. Aceste fructe acrişoare conţin vitamina C, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu şi zinc. Prin excelenţă, au proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante şi anticancerigene. Bogate în vitamine, minerale, fibre şi nutrienţi, lămâile stimulează imunitatea, îmbunătăţesc digestia şi, în plus, te ajută să slăbeşti sănătos.

Căpşuni. Cu un conţinut scăzut de calorii şi bogate în vitamina C, căpşunile sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc să îşi întărească sistemul imunitar şi să prevină bolile cardiovasculare. 

Broccoli. Extrem de sănătos şi aspectuos, broccoli conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi vitamina K, necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Consumul de broccoli are numeroase beneficii pentru sănătate, dintre care: reduce colesterolul, scade inflamaţia şi reacţiile alergice, susţine sănătatea inimii şi ajută la sănătatea oaselor.

Orez brun. Faţă de fratele său alb, orezul brun oferă fibre şi minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, seleniu şi cupru. De exemplu, 100 g de orez brun furnizează 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor şi 0,14 mg de vitamina B1.

Pepene. Foarte aromat şi răcoritor, pepenele are şi multiple beneficii asupra sănătăţii noastre. O cană de pepene tăiat în bucăţele conţine doar 46 de calorii şi îţi oferă vitamina C, vitamina A, precum şi mulţi compuşi benefici organismului.

Ceai negru. Ceaiul negru are polifenoli (antioxidanţi), minerale şi vitamine. Cantitatea de polifenoli din acest tip de ceai este mai mică decât cea din ceaiul verde, dar cantitatea de cafeină este de 2-3 ori mai mare, conform www.alegesanatos.ro.

Rolul antioxidanţilor în organism

Antioxidanţii sunt substanţe nutritive care pot preveni sau amâna unele tipuri de degradare celulară, cauzate în special de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organism ca o reacţie la factorii de mediu dăunători sau la alte tipuri de elemente dăunătoare. Antioxidanţii reprezintă un complex de elemente nutritive – vitamine şi minerale – şi enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Antioxidanţii împiedică oxidarea celulelor, care are loc sub influenţa factorilor externi, dar şi din cauza îmbătrânirii. Specialiştii în sănătate spun că deficienţa de antioxidanţi poate cauza sau favoriza apariţia multor afecţiuni cronice, precum sindromul Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare, cataracta, diabetul, hipertensiunea, infertilitatea, degenerarea maculară, tulburările mentale, boala parodontala, infecţii ale tractului respirator sau artrita reumatoidă. Adăugarea unei cantităţi suficiente de antioxidanţi în dietă ajută la reducerea stresului oxidativ la nivel celular, ceea ce înseamnă prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, simptomele precum susceptibilitatea crescută la infecţii, leziuni ale pielii, vindecare lentă a rănilor sau ridarea excesivă a pielii anunţă necesitatea suplimentării aportului zilnic de antioxidanţi în dietă.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net