Îţi place cafeaua? Poţi să o cultivi acasă!

planta_de_cafea_-_pasaport_in_lumea_nescafe.jpg

Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, a plantat câteva răsaduri de arbori de cafea

Arborele de cafea creşte în zone ecuatoriale precum America Centrală, Brazilia, Africa, Madagascar, India și Indonesia. Dar îl poţi cultiva şi tu, în casă. Plăntuţele se găsesc de cumpărat, se ţin o vreme în vase mici, ca să-şi formeze rădăcinile, apoi se transplantează în ghivece unde pot trăi zeci de ani.

Condiţii atmosferice

Potrivit conf. dr. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, arborele se simte bine la o temperatură de 17-28°C, iar solul trebuie să fie bogat în materie organică, azot, acid fosforic și potasiu. De la semănare şi până la coacerea primelor fructe trec circa 4-5 ani. La maturitate, arborele va produce flori albe, cu un miros asemănător florilor de iasomie. Procesul de coacere a fructelor este îndelungat – în funcţie de specie, durează de la 7 până la 11 luni, de la înflorire până la culegere. Fructul este inițial de culoare verde și își schimbă coloritul în roșu atunci când este copt.

Cum se udă

“Planta se udă atunci când observaţi că pământul începe să se usuce, iar apa e bine să se pună nu în mijlocul vasului, direct pe tulpină, ci pe margine, acolo unde sunt rădăcinile. Frunzele se şterg periodic şi se pulverizează pe ele apă, pentru a menţine umiditatea”, a mai spus Paulina Anastasiu, în cadrul unui eveniment Nescafe despre  pericolele la care sunt expuşi arborii de cafea de pe marile plantaţii. Pentru că, da, arborele de cafea este destul de sensibil la fluctuaţiile de temperatură, iar pe plantaţii îl pândesc dăunătorii (sute de specii de insecte, viermi şi păianjeni) şi bolile.

Cum se usucă boabele

Dar, dacă treceţi peste toate acestea, copacul vostru a ajuns mare şi a făcut fructe, mare atenţie cum uscaţi boabele de cafea! Există două metode: prelucrare uscată (fructele întregi sunt puse la soare, pe mese speciale, fiind întoarse constant, cam de 15 ori pe zi, pentru a se usca uniform) şi prelucrare umedă (sunt trecute printr-un aparat care îndepărtează pulpa, apoi fructele sunt lăsate să fermenteze timp de 12-36 de ore, în rezervoare speciale). La sfârşit, dintr-un arbore de cafea poţi obţine circa jumătate de kilogram de boabe. Dar, fiind producţie proprie, merită tot efortul!

Loading...

Citește și

 • masca de fata cu cafea verde

  Fiind neprocesată și neprăjită, cafeaua verde conține cantități mari de antioxidanți naturali. Masca de față cu cafea verde are beneficii multiple asupra tenului, iar antioxidanții îi oferă un efect tonic. Click! îți arată care sunt efectele pe care le are cafeaua verde asupra pielii de pe față.

 • cafea sanatate motive

  Cafeaua nu are o reputație tocmai bună. Deși e băutura preferată a multora, anumite persoane cred că nu e bună pentru organism. Cu toate acestea, noi studii dovedesc contrariul. Ceaiul verde și cafeaua sunt extrem de bune pentru sănătate. Cercetătorii au descoperit că această băutură este benefică și recude riscul apariției cancerului, a cariilor sau a bolilor de inimă.

 • masti ten ingrijire zat de cafea sfaturi

  Dacă tot obişnuieşti să bei cafea în fiecare dimineaţă, de ce să nu ,,reciclezi" zaţul? Nici nu ai idee cât de folositor poate să-ţi fie în tratamentele cosmetice!

 • efecte negative consum cafea sanatate

  Există multe persoane care beau cafeaua doar pentru aromă sau ocazional, însă există și dependenții de cofeină, care au nevoie de cafea ca de aer.

 • Cafeaua este o băutură naturală ce poate să ne ajute, dar poate avea efecte neplăcute dacă este folosită incorect. Specilistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne vorbeşte despre cafeaua naturală, singura pe care o recomandă. Iată cum trebuie consumată, în funcţie de tipologia constituţională.

 • 6 adevaruri despre cafea

  Cafea este băutura preferată a oamenilor din toate colțurile lumii. Această plăcere vinovată este deliciul dimineții și are o istorie inedită. Pe tot globul se beau, în medie, 500 de miliarde de cafele pe an.