Îţi place cafeaua? Poţi să o cultivi acasă!

Ultima actualizare:

    Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, a plantat câteva răsaduri de arbori de cafea
Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, a plantat câteva răsaduri de arbori de cafea

Arborele de cafea creşte în zone ecuatoriale precum America Centrală, Brazilia, Africa, Madagascar, India și Indonesia. Dar îl poţi cultiva şi tu, în casă. Plăntuţele se găsesc de cumpărat, se ţin o vreme în vase mici, ca să-şi formeze rădăcinile, apoi se transplantează în ghivece unde pot trăi zeci de ani.

Condiţii atmosferice

Potrivit conf. dr. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, arborele se simte bine la o temperatură de 17-28°C, iar solul trebuie să fie bogat în materie organică, azot, acid fosforic și potasiu. De la semănare şi până la coacerea primelor fructe trec circa 4-5 ani. La maturitate, arborele va produce flori albe, cu un miros asemănător florilor de iasomie. Procesul de coacere a fructelor este îndelungat – în funcţie de specie, durează de la 7 până la 11 luni, de la înflorire până la culegere. Fructul este inițial de culoare verde și își schimbă coloritul în roșu atunci când este copt.

Cum se udă

“Planta se udă atunci când observaţi că pământul începe să se usuce, iar apa e bine să se pună nu în mijlocul vasului, direct pe tulpină, ci pe margine, acolo unde sunt rădăcinile. Frunzele se şterg periodic şi se pulverizează pe ele apă, pentru a menţine umiditatea”, a mai spus Paulina Anastasiu, în cadrul unui eveniment Nescafe despre  pericolele la care sunt expuşi arborii de cafea de pe marile plantaţii. Pentru că, da, arborele de cafea este destul de sensibil la fluctuaţiile de temperatură, iar pe plantaţii îl pândesc dăunătorii (sute de specii de insecte, viermi şi păianjeni) şi bolile.

Cum se usucă boabele

Dar, dacă treceţi peste toate acestea, copacul vostru a ajuns mare şi a făcut fructe, mare atenţie cum uscaţi boabele de cafea! Există două metode: prelucrare uscată (fructele întregi sunt puse la soare, pe mese speciale, fiind întoarse constant, cam de 15 ori pe zi, pentru a se usca uniform) şi prelucrare umedă (sunt trecute printr-un aparat care îndepărtează pulpa, apoi fructele sunt lăsate să fermenteze timp de 12-36 de ore, în rezervoare speciale). La sfârşit, dintr-un arbore de cafea poţi obţine circa jumătate de kilogram de boabe. Dar, fiind producţie proprie, merită tot efortul!

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net