INTERVIU Dr. Ionuţ Munteanu, chirurg cardiovascular: „Un picior diabetic, din păcate, poate arăta ca un picior normal“

medic-ionut-munteanu.jpg

Dr. Ionuţ Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară
Citeste tot despre: 

Dr. Ionuţ Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, vorbeşte despre importanţa examinării periodice a pacienţilor cu diabet zaharat, care pot dezvolta complicaţii precum piciorul diabetic, fără să aibă niciun simptom care să îi trimită la cabinetul medical.

În condiţiile în care numărul diabeticilor este în creştere, specialiaştii avertizează că există o serie de complicaţii ale bolii ce trebuie urmărite cu atenţie. Una dintre cele mai frecvente este piciorul diabetic, o patologie determinată la nivelul picioarelor, care netratată poate duce chiar la amputaţie. Dr. Ionuţ Munteanu, medic primar în chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic Sanador, explică de ce piciorul diabetic ajunge să fie descoperit târziu uneori, cum poate fi el tratat şi care sunt cele mai bune forme de prevenţie.

„Weekend Adevărul“: Domnule doctor, ce înseamnă picior diabetic şi ce determină apariţia acestei complicaţii?

Dr. Ionuţ Munteanu: Diabetul zaharat este o afecţiune provocată de secreţia inadecvată de insulină, care este hormonul pancreatic implicat în metabolismul glucozei, al zahărului, în organismul uman. Cum acest metabolism are loc în fiecare celulă, în fiecare organ, orice ţesut poate fi afectat de o secreţie inadecvată de insulină. Prin urmare, complicaţiile diabetului pot fi neuropatia – afectarea nervilor, nefropatia – afectarea rinichiului, sau retinopatia – afectarea ochiului. La nivelul piciorului – vorbim în principal de gambă, gleznă şi picior –, tulburările provocate în metabolismul glucidic duc la apariţia unor modificări structurale, atât la nivelul oaselor, cât şi la nivel neurologic – al nervilor senzitivi, care determină senzaţia de durere – şi, nu în ultimul rând, la nivelul arterelor periferice. Şi vorbim despre boala arterială periferică în diabet, de care ne ocupăm noi, chirurgii vasculari.

Află cum poate fi depistat un picior diabetic pe adevarul.ro
 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1