INTERVIU Dr. Emel Nuraltay: “Femeile gravide care s-au vaccinat n-au avut absolut probleme în timpul sarcinii”

Ultima actualizare:

    Dr. Emel Nuraltay, şefa Secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR
Dr. Emel Nuraltay, şefa Secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Emel Nuraltay, şefa Secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, subliniază că femeile însărcinate n-ar trebui să se teamă de vaccinarea anti-COVID, dacă medicul le recomandă acest lucru, existând studii care atestă că gravidele imunizate n-au suferit reacţii adverse care să pună sănătatea lor sau a fătului în pericol.

Fără îndoială, este o perioadă dificilă pentru toţi, dar riscul de infectare cu noul coronavirus reprezintă un stres în plus pentru viitoarele mămici. Datele disponibile în prezent arată că SARS-CoV-2 nu trece de placentă şi nici nu ajunge în laptele matern. În plus, gravidele nu sunt mai predispuse la contractarea infecţiei, chiar dacă imunitatea acestora scade în cele nouă luni de sarcină.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, dr. Emel Nuraltay oferă câteva sfaturi pentru femeile însărcinate, cărora le recomandă, printre altele, să se informeze corect, mai ales în ceea ce priveşte vaccinarea, să nu neglijeze controalele periodice, dar nici dieta. De asemenea, şefa Secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR explică paşii care sunt urmaţi în cazul în care o gravidă este depistată pozitiv la testul PCR, precum şi care sunt complicaţiile ce pot apărea, dar şi cum îşi pot îngriji bebeluşul chiar dacă au COVID-19.

  • „Weekend Adevărul“: Doamnă doctor, care sunt principalele temeri ale viitoarelor mămici în această perioadă?

Dr. Emel Nuraltay: Teama de infectare cu SARS-CoV-2 este, desigur, cea mai mare. Însă, dacă sunt respectate regulile, dacă sunt consiliate, gravidele pot traversa o sarcină fără riscuri din acest punct de vedere.

  • Ce se întâmplă, totuşi, dacă pe parcursul sarcinii contractează virusul?

Dacă în timpul sarcinii apare infecţia, care, din păcate, vedem că în valul trei este din ce în ce mai agresivă, pot apărea şi probleme legate de starea de sănătate atât a mamei, cât şi a fătului. Ştim că ultimele mutaţii ale virusului, aşa cum sunt tulpina britanică şi tulpina braziliană, pot afecta cu predilecţie femeile gravide şi, în general, tinerii. Ştim că sarcina apare când femeia este fertilă, deci ne referim la o categorie de vârstă de până în 50 de ani. Aşadar, o infectare cu SARS-CoV-2 la o gravidă în valul trei, pe care îl traversăm acum, se poate complica, poate apărea insuficienţa respiratorie, prezentă la majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 – aproximativ 80% din cazurile de forme medii şi severe.

  • În ce fel este afectat fătul în cazul apariţiei insuficienţei respiratorii la gravidă?

La nivelul plămânului au loc schimburile de gaze, res-pectiv tragem oxigen şi eliminăm dioxid de carbon, iar oxigenul prezent în sânge ajunge prin placentă la făt. Dacă avem un grad de insuficienţă respiratorie, aceste schimburi vor avea de suferit şi, ca atare, în mod secundar, şi circulaţia feto-placentară va fi deficitară.

  • Ce se întâmplă într-o astfel de situaţie?

Situaţia în care avem de-a face cu o suferinţă fetală, iniţial incipientă, după care reală, cronică, acutizată uneori, ne obligă să extragem fătul, uneori chiar şi înainte de termen. Sigur, sunt cazuri izolate, dar este de reţinut că femeia gravidă trebuie să se protejeze suplimentar de infecţia cu SARS-CoV-2 şi, de ce nu, să discute despre vaccinare cu medicul obstetrician care-i monitorizează sarcina.

Ce complicaţii poate provoca SARS-CoV-2 la gravide

  • Sunt mai predispuse femeile gravide la a se îmbolnăvi de COVID-19 sau la a face forme mai grave ale bolii?

N-aş spune neapărat că sunt mai predispuse la îmbolnăvire, dar aş spune că fac forme diferite. Sunt pacienţi asimptomatici, dar destul de puţini comparativ cu cei care prezintă simptome. Gravida nu face excepţie de la acest lucru. Cu alte cuvinte, nu este mai predispusă la a face forme severe din cauza imunităţii, ci din cauza noilor mutaţii ale virusului, care afectează mai mult vârsta tânără. Însă, din punctul de vedere al statutului imunologic, oricare dintre noi ne putem infecta dacă nu avem o imunitate puternică.

  • Ce alte complicaţii pot apărea în cazul în care gravida are COVID-19?

În perioada în care mama prezintă simptome de insuficienţă respiratorie, pot apărea suferinţa fetală, restricţia de creştere intrauterină – adică hrănirea, vascularizarea deficitară a fătului. În cazul femeilor testate pozitiv este recomandată naşterea prin cezariană, având în vedere eventualele probleme respiratorii ce pot apărea? Nu există o modalitate specială de naştere dacă femeia este asimptomatică sau dacă are simptome uşoare. Desigur, dacă are o formă severă şi are şi probleme respiratorii, un travaliu nu poate fi suportat nici de mamă, nici de făt, deci opţiunea de cezariană este expresă în acest caz.  

Citește pe adevarul.ro ce se întâmplă cu alăptarea și când este recomandată vaccinarea unei femei însărcinate

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net