Înţepăturile de insecte pot da complicaţii mari

Citeste tot despre: 

Ţânţari, viespi, căpuşe... E sezonul când insectele îşi fac de cap pe pielea ta. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune cum poţi gestiona problema.

Prevenţie înainte de toate

Decât să tratezi, mai bine să previi. În zilele călduroase de vară, ia următoarele măsuri:

Dacă ieşi la plimbare în parc sau în pădure, nu te da cu parfum şi nu purta haine colorate, pentru că acestea atrag albinele.

Şi spray-urile pot fi de folos, susţine dr. Rodica Negreanu, medic specialist Dermatologie-Venerologie - Reţeaua privată de sănătate Regina Maria). : „Aplică pe piele şi pe haine un spray care ţine la distanţă insectele - cea mai eficientă substanţă este DEET. Un insecticid de tipul permetrină, aplicat pe haine, conferă protecţie suplimentară."

Viespe sau albină

Ai fost înţepată de o viespe sau de o albină? Urmează paşii următori: „În primul rând, trebuie să îndepărtezi  insecta de pe piele, fără să o «storci»,  pentru a opri injectarea veninului.", spune dr. Negreanu.

„Este de preferat să foloseşti un obiect cu margine fermă - un card, spre exemplu, cu care să «răzuieşti» musafirul nepoftit." Dacă acul e vizibil, îndepărtează-l cu o pensetă dezinfectată în prealabil.

După ce viespea a fost alungată,  locul trebuie dezinfectat, cel mai simplu cu apă şi săpun, apoi cu soluţie antiseptică. Răspândirea veninului poate fi stopată prin aplicarea gheţii sau a unui obiect rece. „Pentru a reduce inflamaţia locală, poţi  aplica apoi calamină sau  cremă  cu corticoid. Dacă inflamaţia e persistentă, la recomandarea medicului sau farmacistului, poţi să urmezi un tratament cu antihistaminice, timp de o săptămână."

Ţânţar

Poţi să ţii aceste insecte la distanţă cu ajutorul aparatelor anti-ţânţar, insecticidelor, plaselor la uşi şi la ferestre etc. Dacă ai fost totuşi „atacată", tamponează cu amoniac locul dureros - şi vei scăpa şi de mâncărime, şi de umflături.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1