Îngrijirea dinţilor la adolescenţi

Ultima actualizare:

Adolescenţii trec printr-o serie de transformări fizice într-un timp relativ scurt. Foarte puţini ştiu că în această perioadă apar modificări şi la nivelul cavităţii bucale, schimbări care trebuie conştientizate, urmărite cu atenţie pentru a putea fi luate măsuri care previn afecţiunile dentare sau parodontale pe termen lung.

Orice schimbare hormonală produce modificări la nivelul întregului organism, iar la nivelul cavităţii bucale se manifestă prin gingii inflamate, înroşite, sensibile la atingere, care sângerează la periaj. ”Toate aceste schimbări fac ca adolescentul să nu se mai perieze corect şi des pe dinţi deoarece evită durerea şi sensibilitatea. Ca urmare a acestui fapt, creşte placa bacteriană, tartrul mărind astfel incidenţa de carie, problemele curgând în lanţ şi agravând situaţia generală. Totodată, apar retracţiile gingivale şi cresc sensibilităţile dentare”, ne-a spus doctor în estetica dentară şi competenţă în implantologie Ada Epistatu.  

Control periodic la stomatolog  

Controlul periodic şi şedinţele de igienizare pot face ca aceste transformări să nu apară sau să nu se acutizeze. Dacă părinţii sunt atenţi şi susţin programul de control periodic la stomatolog şi au grijă şi de această parte a problemei, în una dintre cele mai complexe perioade ale copiilor lor, sunt foarte mari şansele să îşi salveze copilul de la o serie de probleme care îi vor afecta sănătatea pe termen lung. Studiile arată că femeile sunt mult mai conştiincioase şi mult mai atente cu aspectul dentar decât băieţii la această vârstă. De aceea, la adolescent incidenţa de carie este mult mai mare şi de asemenea şi problemele parodontale care pot duce la pierderea timpurie a dinţilor. 

Vicii şi obiceiuri nesănătoase  

Tot la această vârstă, adolescenţii sunt expuşi viciilor şi obiceiurilor nesănătoase. Ei încearcă tot felul de lucruri nepermise: fumat, alcool, ce vor duce la scăderea secreţiei salivare, demineralizări şi devitaminizări, toate având ca rezultat pierderea timpurie a dinţilor. Se spală doar o dată pe zi şi preferă să folosească mai mult guma de mestecat sau dropsurile mentolate. Consumul excesiv de gumă se ştie că duce la probleme gastrice, iar dropsurile duc la favorizarea cariei sau pot produce leziuni dentare. 

Îndreptarea dinţilor, esenţială   

”Pentru că femeile fac mai des control stomatologic şi pentru că se şi programează pentru a remedia afecţiunile sesizate, problemele apărute în timp sunt mai puţin complicate decât în cazul bărbaţilor. Studiile au arătat că bărbaţii cu afecţiuni gingivale severe, parodontoză, prezintă un risc mare de a suferi de impotenţă chiar de la vârste fragede. De aceea, pentru adolescent recomand un program de igienizare şi control la cel puţin 6 luni (preferabil 3 luni) pentru a îndepărta orice inflamaţie sau carie din timp. De asemenea, adolescenţii care nu au purtat aparat dentar şi au o asemenea recomandare, este momentul să apeleze la ortodont. Dinţii strâmbi favorizează acumulările de tartru ce se vor suprapune peste transformările vârstei şi vor accelera pierderea dinţilor. De aceea, îndreptarea dinţilor este esenţială pentru o gură sănătoasă până la adânci bătrâneţi”, a mai explicat dr. Ada Epistatu.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net