Îmbrăţişările, sănătoase pentru trup şi suflet

imbra12_13_1.-3col-shutterstock_507416320.jpg

În timpul îmbrăţişării se eliberează în mod natural dopamina

În afară de cadouri, brazi împodobiţi şi vacanţe, Săr­­bătorile mai vin cu un beneficiu, de această dată pentru sănătate: ne întâlnim cu cei dragi pe care îi îmbrăţişăm. Poate nu ştiai, dar acest gest atât de banal poate avea foarte multe efecte benefice pentru sănătatea trupească şi cea sufletească.

Medicii şi psihologii au analizat cu atenţie efectele îmbrăţişărilor şi au ajuns la concluzia că sunt un adevărat medicament.

  • Te liniştesc. De ce bebeluşii încetează să mai plângă atunci când sunt luaţi în braţe? De ce le fac bine mângâierile uşoare pe burtică, atunci când au probleme cu colicii? Deoarece căldura pe care o simt la apropierea umană are efect calmant, liniştitor. Numeroase studii au arătat că îmbrăţişările pot regla bătăile inimii.
  • Reduc tensiunea arterială, mai ales atunci când se mângâie uşor spatele celuilalt. În felul acesta se facilitează circulaţia sângelui către organele vitale şi se previn accidentele cardiace.
  • Scad stresul. Cercetările au arătat că în timpul unei îmbrăţişări de doar 20 de secunde scade nivelul cortizolului, acel hormon secretat în condiţii de stres. 
  • Se eliberează hormonii fericirii. Potrivit psihologului Alina Blagoi, în timpul îmbrăţişării se eliberează în mod natural dopamina, un hormon responsabil cu starea de bine şi buna dispoziţie. Un alt hormon care se eliberează este oxitocina, hormonul ataşamentului.
  • Din punct de vedere emoţional, îmbrăţişările risipesc sentimentul de singurătate, cresc stima de sine şi chiar ne ajută să dormim mai bine. Iar partea bună este că efectele lor benefice se menţin şi după ce îmbrăţişarea a încetat.
Loading...