Iedera aduce alinare în nevralgii şi tuse

Citeste tot despre: 

Antiinflamatoare, antivirală şi antimicrobiană, iedera a fost folosită din vechime ca remediu pentru tuse, răceală, fracturi, reumatism, precum şi în caz de diaree şi dureri în zona ficatului. Citeşte mai multe în numărul din septembrie al Revistei Click! Sănătate!

Iedera poate fi utilizată în caz de boli de urechi cu infecţii, reumatism, bătături, arsuri, ulceraţii dureroase, edeme, luxaţii, veruci şi mătreaţă. Atenţie: planta proaspătă poate produce iritaţii ale mucoaselor! Remediile cu iederă se vor folosi pe termen scurt şi cu prudenţă, după consultarea unui medic fitoterapeut. 

Sirop împotriva tusei

Recomandat în stările de răceală, gripă, tuse, în viroze respiratorii, bronşite, faringite şi pneumonii, atât adulţilor cât şi copiilor, siropul de iederă acţionează ca antiinflamator, expectorant şi bronhospasmolitic, calmând tusea şi contribuind la eliminarea mucozităţilor. Copiii pot lua între 2,5 şi 5 ml de sirop de 2-3 ori pe zi, iar pentru adulţi se recomandă 5-7,5 ml de 3 ori pe zi. Tratamentul cu acest remediu se va urma cel mult 1 săptămână. Siropul se găseşte în farmacii sau în magazinele cu produse naturiste.

Cataplasme pentru fracturi

Persoanele care au suferit fracturi pot beneficia de efectul cataplasmelor cu frunze de iederă fierte. Pe locul accidentat se aplică zilnic câte trei cataplasme preparate dintr-un strat mai gros de frunze fierte de iederă. S-a constatat că acest tratament consolidează osul fracturat şi grăbeşte vindecarea fracturii. Cataplasmele cu iederă ajută şi la eliminarea apei din ţesuturi, destinde tegumentul şi redă elasticitatea pielii. Se prepară un decoct punând 400 g de plantă la 2 litri de apă clocotită într-un vas emailat. Se lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute, la foc mic, apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă încă 30 de minute. În decoctul călduţ se înmoaie o compresă şi se pune pe zonele afectate. Compresele se schimbă la un interval de 30 de minute, iar tratamentul trebuie să dureze timp de 3-4 ore, de 2-3 ori pe săptămână.

Decoct pentru reumatism

Ajută la combaterea simptomelor reumatismului şi a crampelor abdominale şi poate fi folosit şi ca remediu anticelulitic. Pentru uz intern, se fierb 15 minute 2 linguri de frunze proaspete în 250 ml apă, se strecoară şi se iau 15 picături, 1 dată pe zi. Pentru uz extern, o mână de frunze şi ramuri proaspete se fierb 2 ore în 5 litri de apă. Lichidul se pune în apa de baie, în care se stă nu mai mult de o jumătate de oră. Planta fiartă poate fi utilizată sub formă de cataplasme calde, pe locurile afectate de celulită.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1