Iată cum ţii sub control colesterolul!

CLIIMA20120108_0045_1.jpg

Este bine să aveţi grijă la preparatele mai grele
Citeste tot despre: 

Sărbătorile de iarnă pot să predispună la excese culinare. Tocmai de aceea, în perioada imediat următoare, este bine să aveţi grijă la preparatele mai grele, mai ales pe bază de carne. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune astăzi cum puteţi ţine sub control nivelul colesterolului.

Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, doar atenţie la alimentaţie.

Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (HDL/LDL).

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg %, este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la două pe săptămână (al­buşurile nu conţin colesterol).

Se recomandă peştele în locul cărnii şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în tratamentul colesterolului în exces.  

Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, se recomandă un regim alimentar vegetarian, bogat în alimente complete (legume, seminţe, leguminoase, nuci, germeni, fructe, cereale şi sucuri).

Este însă absolut necesară ţinerea sub control a stresului.

Pacientul trebuie să facă schimbări în stilul de viaţă, care să includă un orar de somn suficient, programe de relaxare, psihoterapie, reflexoterapie sau masaj de tip Ayurveda, pentru a diminua cât mai mult tensiunile cauzate de stres.

Alimentele cele mai bogate în colesterol

Pentru a ţine sub control nivelul colesterolului rău din sânge, trebuie să ştiţi că valorile maxime admise în alimentaţie sunt 300 mg colesterol/zi sau 2000 mg/săptămână.

Grăsimile din alimentaţie trebuie să reprezinte maximum 30% din totalul energetic.

Citiţi, în tabelul de mai jos, care este conţinutul în colesterol al alimentelor cel mai des întâlnite în alimentaţia noastră.

CLIIMA20120108_0047_1.jpg

Alimentele cele mai bogate în colesterol

Vezi şi:

Orezul, alimentul ideal pentru slăbit

Ghimbirul,
cel mai bun aliat contra migrenelor

3
ceaiuri care previn RĂCEALA


Loading...