Iată cele 10 gesturi care ne cocoşază. Şi când te gândeşti că unii le fac aproape zilnic?

telefon_51571961_l.jpg

telefon mobil
Privitul în telefon, extrem de periculos
foto 123rf

Cine ar fi crezut că spălatul pe dinţi, urcatul scărilor, televizorul sau telefonul mobil sunt duşmani de moarte pentru coloana noastră vertebrală? Conform unui studiu realizat pe 2.000 de voluntari de Samuel Hubbard Shoe Co. a reieşit că majoritatea problemelor de şale provin de la 10 gesturi simple pe care le facem aproape în fiecare zi.

Studiul a fost coordonat fizioterapeutul Jon Bongcawel care a analizat persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani care acuzau diferite afecţiuni ale spatelui şi care nu puteau efectua mişcări simple la sala de forţă. „Poate suna şocant, dar conform rezultatelor obţinute vă pot spune că inclusiv atunci când vă citiţi mesajele de pe Facebook de pe telefonul mobil, vă distrugeţi spatele. Cu timpul, această poziţie agravează afecţiunile coloanei vertebrale care va „înmuia” încet-încet întreaga funcţionare a corpului”, a menţionat Bongcawel. Iată principalele gesturi care ne strică spatele:

1. Folosirea telefonului

Indiferent dacă stăm în picioare, în fund sau tolăniţi pe spate, atunci când ne uităm în telefonul mobil împingem gâtul în faţă. Asta duce în timp la atrofierea muşchilor cefei şi la deplasarea unor vertebre cervicale.

spălat dintiZoom
spalatul pe dinti
foto 123rf

2. Spălatul pe dinţi

Atunci când ne spălăm pe dinţi avem tendinţa de a sta aplecaţi deasupra chiuvetei pentru a nu ne cădea pastă de dinţi pe jos. Poziţia e periculoasă pentru gât, pentru zona dintre omoplaţi şi pentru zona lombară.

dureri de spate, cervicala, toracicaZoom
Aspiratorul îţi poate înţepeni şalele
foto 123rf

3. Datul cu aspiratorul

Până şi activităţile domestice pot fi ostile organismului nostru. Atunci când dăm cu aspiratorul ne punem la grea încercare parrtea superioară a spatelui, umerii şi zona lombară. Dacă am aspira cu spatele drept, ne-ar durea... cotul.

masina spalat rufeZoom
Atenţie! Încărcarea ligheanului de rufe poate dăuna grav sănătăţii
foto 123rf

4. Golirea maşinii de spălat rufe

Peste 80% dintre gospodinele care folosesc maşina de spălat, o golesc de rufe din poziţia aplecat: cu o mână ţin ligheanul, cu cealaltă trag rufele din cuvă. Asta afectează partea superioară a coloanei, zona lombară şi poziţia umerilor.

dureri de spate, cervicala, toracicaZoom
Majoritatea crizelor de spate au loc în această poziţie
foto 123rf

5. Încărcarea portbagajului

Cele mai dureroase crize de durere de spate se produc în momentul în care încercăm să punem cumpărăturile în portbagaj. Şi asta pentru că forţăm regiunea lombară să ridice greutăţi peste cele normale. De multe ori au loc deplasări de vertebre.

dureri spate, crizaZoom
Urcatul scărilor poate fi un sport extrem pentru cei cu spatele sensibil

6. Urcatul scărilor

Urcatul scărilor sau depozitatul alimentelor în dulapul suspendat pot fi două acţiuni dureroase pentru spate. Zonele afectate de surplusul de greutate sunt umerii şi porţiunea de coloană dintre omoplaţi.

spalatul geamului, dureri de spateZoom
Crizele de spate se declanşează mai ales în timpul sesiunii de curăţenie
foto 123rf

7. Spălatul ferestrelor

Gesturile ample, repetate, realizate cu o singură mână afectează musculatura care încadrează coloana vertebrală. De aici pot apărea întinderi dureroase sau deplasări ale vertebrelor din zona toracică şi dizlocări ale umărului.

dureri de spate, cervicala, toracicaZoom
Atenţie: plapuma e grea pentru un spate neantrenat
foto 123rf

8. Aranjatul patului

Pentru o persoană care stă mult timp la birou, ridicarea unei plăpumi grele poate afecta rău spatele. Atunci când faceţi patul aveţi grijă pentru că vertebrele din zona lombară şi toracică sunt supuse unor presiuni suplimentare.

dureri de spate, cervicala, toracicaZoom
Statistic, doar 1% dintre noi stau într-o poziţie corectă la televizor
foto 123rf

9. Uitatul la televizor

Petrecem în poziţia şezut mai bine de 60% din viaţă. La birou sau la televizor avem tendinţa să coborâm nivelul umerilor, să împingem capul înainte şi să punem bărbia în piept. Zonele afectate sunt: cervicală, toracică şi lombară.

dureri de spate, cervicala, toracicaZoom
Până şi împăturirea rufelor poate produce dureri de şale
foto 123rf

10. Împăturitul rufelor

De cele mai multe ori, atunci când împachetăm rufele ne aplecăm în faţă, coborâm nivelul umerilor şi tragem de ceafă în spate. Asta afectează îndeosebi zona toracică şi dacă stăm mult timp în poziţia asta, „înţepenim” în zona lombară.

SFATURI

Cum ne menţinem spatele drept?

Fizioterapeutul Nick Sinfield recomandă tuturor persoanelor trecute de 30 de ani cel puţin 15 minute de gimnastică în fiecare zi. Pe lângă asta, fiecare dintre noi ar trebui să meargă cel puţin 5 km pe jos, să se plimbe cu bicicleta 30 de minute pe săptămână şi să meargă la piscină cel puţin o dată pe săptămână. Pentru a ne menţine spatele sănătos trebuie să facem aplecări cu picioarele drepte (câte opt de zece ori), să stăm pe burtă 30 de secunde prinzându-ne căcâiele cu mâinile şi să facem genuflexiuni. Mişcările ample ale braţelor în lateral ajută deasemenea la îndreptarea coloanei în zona cervicală şi toracică.

loading...
Loading...

Citește și

  • Ultimele studii arată că un consum sporit de proteine ar ajuta la slăbire. Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, atrag însă atenţia că prea multe proteine, după vârsta de 50 de ani, pot duce la scurtarea vieţii.

  • cearcane, remedii naturale, afectiuni

    Sănătatea se citeşte pe faţa omului, spune o vorbă din popor. Cearcănele sunt un semn al suferinţei organismului, atunci când nu sunt moştenite genetic. Uitaţi ce boli pot ascunde pungile de sub ochi!