Iată 10 dintre cele mai întâlnite mituri alimentare

Citeste tot despre: 

Cu toţii ştim că usturoiul ne apără de răceală, că bananele îngraşă, salata ne ajută să slăbim, laptele îţi întăreşte sistemul osos, şi, dacă vei consuma nuci, vei fi mai deştept. Dar, oare toate aceste mituri sunt şi adevărate? Unele da, unele nu. Uite 10 mituri alimentare în care sigur crezi.

1. În fiecare zi trebuie să bem câte doi litri de apă
DEPINDE. Consumul de apă se raportează la vârstă  şi greutate. O persoană, dacă nu a depus efort fizic, dacă nu stă în disconfort termic şi duce o activitate obişnuită, are nevoie de 30 de mililitri de apă pe kilogram corp pe zi. Cu alte cuvinte, un individ care cântăreşte 50 de kilograme are nevoie de 1500 mililitri de apă pe zi.

2. Fructele şi  legumele congelate nu au aceeaşi valoare nutritivă ca cele proaspete
FALS. Legumele şi fructele congelate îţi păstrează valoarea nutritivă, vitaminele şi mineralele, iar congelarea este cea mai bună formă de păstrare a lor în timp. De exemplu, dacă nu mănânci în sezon afine, le poţi spăla, le împarţi în porţii cât să le consumi o dată şi le pui în congelator. Atenţie! Legumele şi fructele congelate îşi pierd din valoarea nutritivă dacă sunt decongelate, iar apoi recongelate. 

3. Salata ne ajută să slăbim
DEPINDE. Salata ne ajută să slăbim dacă o consumăm fără maioneză, fără brânză, fără bacon. Este recomandat să folosim la prepararea ei puţin ulei de măsline.

4. Bananele îngraşă
FALS. Bananele consumate cu moderaţie, fără a exagera, nu îngraşă. Dimpotrivă. Sunt chiar foarte indicate. Ele trebuie mâncate pe stomacul gol şi conţin potasiu, magneziu, au efecte benefice pentru inimă şi sistemul nervos.

5. Usturoiul ne protejează de răceală
ADEVĂRAT. Usturoiul este un antibiotic şi un antiseptic natural, reglează nivelul colesterolului şi normalizează tensiunea arterială. Pentru a-şi face efectul pe deplin, înainte de a fi consumat usturoiul, ori se crestează cu cuţitul şi se înghite ori se frământă foarte bine înainte de a fi ingerat. Doar aşa se degajă substanţele care combat bacteriile şi virusurile.

6. Cu cât bem mai mult lapte, cu atât asimilăm mai mult calciu
FALS. Laptele nu trebuie consumat mai mult de jumătate de litru pe zi. Calciul îl asimilăm din iaurt şi chefir, nu din lapte. Laptele este doar hiperproteic şi greu de digerat. Dacă îl consumăm, trebuie să-l bem pe stomacul gol şi în nici un caz nu trebuie să-l asociem cu cereale! Mâncaţi iaurt cu cereale.

7. Morcovul ajută vederea
ADEVĂRAT. Conţine betacaroten şi vitamina A. Este indicat ca persoanele care suferă de diabet să-l consume în stare proaspătă, crudă, şi în nici un caz fiert, pentru că fiert i se schimbă indicele glicemic.

8. Oul fiert tare este indigest
ADEVĂRAT. Oul fiert este indigest şi nehrănitor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre oul moale, oul ochi, oul jumări sau omleta care nu este răscoaptă. Oul fiert tare conţine fier care trece întor-o formă toxică pentru organism, de aici şi mirosul specific.

9. Alunele şi nucile hrănesc creierul
ADEVĂRAT. Nucile şi alunele se consumă imediat după ce sunt scoase din coajă. Ele se consumă imediat deoarece râncezesc foarte repede. Nucile şi alunele se mănâncă neprăjite şi fără sare.

10. Sucul natural e cel mai sănătos
FALS. Doar fructul este sănătos. Sucul  are un indice glicemic foarte ridicat. De exemplu, un pahar de suc de portocale se obţine din stoarcerea a cinci portocale. Astfel, se înlătură pulpa fructului care este foarte sănătoasă şi se consumă sucul, format din zahăr şi apă.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1