Ia 3 furculiţe la grătar să nu te-mbolnăveşti!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

A-nceput sezonul grătarelor!

Ce poate fi mai plăcut decât să mănânci în natură, la aer curat? Însă câţi dintre noi nu au ajuns acasă cu crampe şi dureri abdominale? 

Anual, peste un milion de persoane acuză intoxicaţii, probleme digestive şi s-au îmbolnăvit după ce au mâncat la iarbă verde

Cauzele sunt simple: ori s-a folosit aceeaşi furculiţă atât pe carnea crudă şi pe halca prăjită, ori carnea a fost gătită în sânge, ori mâinile nu au fost spălate corespunzător sau grătarul curăţat cum trebuie. Click! te învaţă cum să te fereşti de surprizele neplăcute care pot apărea după o ieşire în natură cu prietenii.

Fără mici zemoşi!

O halcă de carne zemoasă, sângerie la interior, mai merge, însă micii trebuie pătrunşi. Şi asta pentru că la carnea procesată microbii din măcelărie pot supravieţui în interiorul cărnii tocate. De aceea, micii şi cârnaţii trebuie perpeliţi bine (n.r. - 72 de grade la interior) pentru a ne feri de viruşi.

Nu folosi aceeaşi furculiţă pe carnea crudă şi pe cea gătită. Microbii, inclusiv E.coli, se mută astfel de pe carnea crudă pe cea pe care o mănânci. E.coli, de exemplu, rezistă 28 de zile pe unelte din inox. Ia trei furculiţe: una pentru carnea crudă, a doua pentru a întoarce carnea pe grătar şi a treia pentru a pune carnea pe platou.

Frige puiul înainte!

Înainte să pui ciocănelele pe grătar, lasă-le 20 minute într-un cuptor la 180 de grade. Salmonella e o bacterie care există în carnea de pui, ouă lapte, şi apă. Poate ajunge în stomacul tău dacă pulpa de pui nu e pătrunsă.

Nu staţi pe iarbă!

Căpuşele şi bacteriile de genul campylobacter îţi pot strica definitiv concediul. Dacă primele te pot îmbolnăvi de lyme (boală infecţioasă cu afectare sistemică), cele din a doua categorie îţi provoacă diaree şi stări de greaţă de lungă durată.

Aruncă după 2 ore carnea!

Nu vă mai atingeţi de carnea care a stat mai mult de două ore după ce a fost gătită. A stat în temperaturi de peste 25 de grade, pentru că nu ai frigider la tine, şi a fost deja vizitată de nişte muşte. Dacă nu vrei bube la gură, balonări, arsuri şi crampe, arunc-o la gunoi!

Nu re-îngheţa îngheţata!

Mănâncă îngheţata atunci când o cumperi şi dacă se topeşte nu o mai băga la congelator pentru a doua zi. Laptele şi zahărul sunt un magnet pentru microbi, iar dacă bagi îngheţata care i-a atras la congelator nu scapi de ei. Te alegi cu o intoxicaţie de toată frumuseţea după ce o mănânci.

Curăţă bine grătarul!

Freacă bine grătarul cu o perie de sârmă şi apoi unge cu grăsime. Nu pune carnea decât după ce cărbunii sunt gri, semn că grătarul a fost dezinfectat. Atenţie la grătarul cu capac! Colonii întregi de bacterii pică pe carne taman atunci când vrei să rumeneşti hălcile de carne.

Ia gheaţă, nu cuburi reutilizabile!

Cel mai mare focar de infecţie de la iarbă verde este biluţa sau cubul de gheaţă pe care îl refoloseşti ori de câte ori vrei să răceşti sucul sau tăria. Bacteriile care se strâng pe ele provoacă diaree, greaţă, febră şi chiar intoxicaţii alimentare.

Nu ţine laptele în uşa frigiderului!

Laptele este cel mai sensibil la şocuri termice, de aceea se recomandă să fie ţinut în fundul frigiderului. În felul acesta se încetineşte procesul de fermentaţie şi nu se strică înainte de termen, pentru că de câte ori deschizi uşa la frigider, temperatura laptelui fluctuează 2-3 grade.

Spală mâinile în apă caldă!

Strângem pe mâini în doar 5 minute peste 10 milioane de bacterii. Printre acestea menţionăm bacteriile fecale, E.coli şi diferiţi streptococi care, odată ajunşi în organism, ne pun la pat. Înainte de a mânca e nevoie de o săpunire straşnică în apă de peste 60 de grade Celsius. E.coli nu moare decât la temperaturi de peste 80 de grade Celsius.

Atenţie! Cod galben de caniculă, de astăzi

Meteorologii au emis, ieri, o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic. Așadar, astăzi, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în Banat, Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi sud-vestul Munteniei, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 36-38 de grade Celsius la umbră. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi. Sub avertizare cod galben de caniculă sunt judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor. Valul de căldură se va intensifica mâine şi luni şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

Porţia de carne să aibă dimensiunea palmei

Nutriționiștii spun că putem savura liniștiți preparatele din carne la grătar, dacă punem lângă ele salate sau legume făcute și ele tot la grătar. „Trebuie să fim atenți, însă, la sosul pentru salată să aibă în compoziție iaurt și să nu abunde în maioneză. Salatele nu trebuie să fie singura formă de fibre prezente la picnic. Cartofii în coajă, ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar și roșiile pot fi la fel de bine preparate pe grătar, iar gustul lor este unic”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu. Medicul spune să fim atenți și la porții! „Ca regulă generală, porția de carne ar trebui să aibă dimensiunea palmei consumatorului”, a precizat nutriționistul. Lygia Alexandrescu mai spune că important e și modul de pregătire a alimentelor pe grătar, care nu trebuie să fie arse, pentru că această crustă care se formează conține produși de oxidare completă și mult fum, toate substanțe cancerigene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net