Gutuile, pansament pentru stomac

femeie gutui.jpg

Foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

Parfumate şi gustoase, gutuile fac parte din categoria bucatelor care aduc numai beneficii organismului. Indiferent cum le consumăm - crude, coapte, uscate, fierte - ele îşi păstrează proprietăţile. Gutuile sunt bune pentru ficat, plămân, inimă şi stomac.

Ulcer şi hemoroizi: Sub formă de compot, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree, constipaţie şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.
Funcţiile hepatice: În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă un litru pe zi, timp de o lună. Piureul de gutui (2 gutui fierte) este un alt bun protector hepatic, consumat zilnic, timp de o lună.  
Inimă: Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.
Cresc imunitatea şi previn cancerul: Antioxidanţii puternici din gutui luptă cu radicalii liberi, reduc riscul de infecţii, răceli şi cancer.  
Tuse: Datorită efectului emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.
Somnifer natural: Bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Îl prepari din 20 g de frunze la un litru de apă fierbinte şi bei câte 2 căni pe zi, până la reducerea simptomelor.

Cum să le consumi

- Infuzia de frunze şi coji tratează simptomele răcelii şi gripei: calmează tusea, eliberează căile respiratorii şi vindecă angina;
- Infuzia de seminţe este leac natural pentru coşuri. Se spală pe faţă dimineaţa şi seara. Este bună şi pentru conjunctivită, sub formă de comprese reci (ţinute 3 minute);
- Gutuile macerate sunt bune pentru anemie;
- Nectarul din pulpă şi coajă este recomandat în diferite timpuri de cancer.

Loading...
 
 

Citește și

  • Suntem ceea ce mâncăm, iar bolile omului modern sunt dovada că nu mâncăm ce trebuie! Drumul cel mai scurt până la o viaţă sănătoasă pare a fi drumul până la piaţă, acolo unde găsim legumele, fructele şi seminţele care ne hrănesc şi ne vindecă în acelaşi timp. Click! şi dr. farm. Ovidiu Bojor vă prezintă începând de azi, într-un serial, cele mai bune „alimente-medicament” autohtone.

  • Gustoase şi parfumate, gutuile nu sunt doar fructe aromate specifice sezonului, ci ajutoare de nădejde în prevenirea şi tratarea problemelor hepatice. Află din revista Click! Sănătate de octombrie ce alte afecţiuni poţi trata cu aceste fructe!